Epikus csata várható a megyében: a Lázár–Márki-Zay és a Toroczkai–Mihálik–Mihálffy kerület is billeg

Az ország harmadában szoros meccs várható április 3-án, elemzések szerint 3035 billegő körzetben dőlhet el a választás. Vannak olyan választókerületek, amelyek jelentősége messze túlmutat egy-egy mandátumon: ilyen Lázár János és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi küzdelme is – vonta le a következtetést egy momentum-közeli tanulmány. Összeszedtük, hogy a megyében mit jósolnak a négy választókerület esetében, ahol összességében egyelőre döntetlent hoztak ki két billegő körzettel is.

Múlt hét szerdán hivatalosan is megnevezte a Fidesz a 106 egyéni jelöltjét az áprilisi országgyűlési választásra. Ez azért érdekes, mert ez tényadat, amivel lehet dolgozni különböző elemzéseknél. Így tett a Momentumhoz közel álló 21 Kutatóközpont is, számításaik szerint

  • 30 ellenzékibb körzet van, ahol a korábbi választási eredmények alapján szinte biztosan ellenzéki győzelem várható 2022-ben.
  • 41 körzetben szinte már most borítékolható a Fidesz-KDNP győzelme, nagy meglepetés lenne, ha ezek közül akár csak egyet is el tudna hódítani az ellenzék.
  • 35 billegő körzetet számoltak össze, ahol megjósolhatatlan, ki fog nyerni: várhatóan ezekben a választókerületekben dől majd el, hogy melyik nagyobb tömb alakíthat kormányt.

Csongrád-Csanád megye 4-es választókerület

Ez utóbbinál jönnek az izgalmak. Csongrád-Csanád megyében két ilyen körzetet is billegőnek jósoltak, az egyik ilyen lesz a 4-es számú Hódmezővásárhely központtal, ahol nem más, mint a két nagyágyú, Lázár János kormánybiztos és Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje fog megmérkőzni.

Az előzmény az, hogy Lázár János eddig mindent megnyert az országgyűlési választásokon, legutóbb 2018-ban is a szavazatok 51,79 százalékával hozta a körzetét. Idén azonban zavar került a palacsintába: az a Márki-Zay Péter lesz az ellenfele, aki már kétszer is meglepetést okozott Hódmezővásárhelyen, elnyerve Lázár ellenében a polgármesteri széket, miközben korábban kirobbanthatatlan volt onnan a miniszter. Lázár viszont továbbra is inkább csak egy helyi szereplő, míg Márki-Zay Péter egyenesen Orbán Viktor miniszterelnök kihívójának küzdötte fel magát.

Forrás: Bakró-Nagy Ferenc / Telex.hu

Csongrád-Csanád megye 2-es választókerület

A homokhátsági körzetet is billegőre rakta a 21 Kutatóközpont, ami egy szintén érdekes és nagyot változó választókerület. Többek között azért, mert korábban B. Nagy László fideszes politikus rendre hozta a fideszes győzelmet, viszont idén Mihálffy Béla, jelenlegi dorozsmai önkormányzati képviselő váltja őt. A személycseréről anno hetekig pletykáltak, mígnem hivatalosan is bejelentették: a dorozsmai képviselőt indítják. Ha csupán azt nézzük, kikkel találkozott az elmúlt időszakban, vagy hónapokban a politikus – Novák KatalinSzentkirályi Alexandra –, akkor ez érezhető volt.

Ő egyébként sokkal aktívabb is a közösségi oldalakon, mint B. Nagy, így valószínűleg akartak egy ismertebb, aktívabb arcot a momentumos Mihálik Edvinnel, az ellenzék közös jelöltjével szemben, aki szintén Csongrád-Csanád megye 2-es választókerületében, a Homokhátságon indul. Ehhez a körzethez Szeged egy kis szeletét is hozzácsapták, így többnyire a megyeszékhely egy részén is a fideszes fölény érvényesült, hiszen nagyrészt a környékbeli falvakat foglalja magában a választókerület. Azt nem tudni, hogy a teljesen friss arcok mennyire fogják felbolygatni az állóvizet, illetve mennyi vizet zavarnak egyáltalán, de csak egyvalami biztos jelenleg: a kiszámíthatatlanság.

Csongrád-Csanád megye 3-as választókerület

A Szentes központú, Csongrádot is magában foglaló 3. választókerületben a fideszes Farkas Sándor neve és személye változatlan a 2018-as jelöltekéhez képest, aki négy éve megnyerte a körzetet, így az elemzés is egyértelműen neki adta. Ellene a jobbikos Szűcs Ildikó indul az ellenzék közös jelöltjeként, aki egyébként szentesi.

Csongrád-Csanád megye 1-es választókerület

Ez az igazán szegedi körzet, ahol a Fidesz-KDNP részéről továbbra is Bartók Csaba indul, aki a szegedi Fidesz elnöke is egyben. Ellenfele azonban az az MSZP-s Szabó Sándor, aki Bartók ellen 2018-ban már egyszer magas fölénnyel vitte a körzetet, így ez az elemzés szerint is az ellenzéké.