Novák Katalin Szegeden a Campusban beszélgetett Bartók Csabával és egyetemistákkal a családokról

A családpolitikai kérdésekben messze a kormány támogatottságán túlmutató egyetértés van, a választások egyik kérdése, folytatódhat-e ez a politika – jelentette ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Szegeden.

Novák Katalin egy kávézóban szegedi egyetemistákkal beszélgetve azt mondta, Magyarországon egyetértés van abban, hogy a családokat támogatni kell. Nincs abban vita, hogy a fiatalokat segíteni kell, hogy akkor és annyi gyermekük lehessen, amennyit és amikor szeretnének. Nagyon sokan helyeslik, hogy elindult az otthonteremtési program, elérhető a babaváró támogatás, folyik a munka-család egyensúlyát segítő bölcsődefejlesztési program, adómentességet kaptak a négygyerekes édesanyák, illetve a jövő évtől a 25 év alatti fiatalok – közölte a politikus.

A 2022-es költségvetésből 3500–3600 milliárd forint kerül a magyar családokhoz, ez három és félszerese a 2010-es 960 milliárd forintnak, a GDP 6,2 százalékát jelenti, ami az OECD-országok 2,55 százalékos átlagának több mint duplája – tudatta a miniszter, aki fontos célkitűzésnek tartja a családtámogatások GDP-hez viszonyított arányának megőrzését. Novák Katalin leszögezte, az ország érdeke, hogy a nemzeti keresztény értékrendet, a családokat képviselő kormánya legyen.

Az ellenzéki vállalások, ígéretek szembe mennek ezekkel az értékekkel. Arról szólnak például, hogyan szüntetnék meg az egykulcsos adórendszert, amely többletterheket róna a családokra – mondta. Hozzátette: a baloldali kormányok elvették a gyes harmadik évét, megszüntették az egy- és kétgyermekesek adókedvezményét, az otthon teremtési programot.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

A miniszter kifejtette, komoly a magyar családpolitika nemzetközi ismertsége. Ennek egyik oka, hogy mérhető eredményei vannak: Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv, a házasságok száma és a női foglalkoztatottság. A magas költségvetési ráfordítások mellett az ország gazdasági mutatói is versenyképesek. Tíz olyan ország van, ahol a kormányprogramban vagy valamelyik párt választási programjában konkrét hivatkozással megjelenik a magyar családpolitika – húzta alá.

Novák Katalin kérdésre válaszolva a következő ciklus egyik fontos lépésének nevezte a főállású anyaság anyagi elismerését. Szintén kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a jogállamisági mechanizmus a jelenlegi formája értelmetlen, nem vezet sehova, politikai nyomásgyakorlás eszközéül használják. Leszögezte: amennyiben az európai uniós intézmények magukra nézve kötelezőnek tartják a szerződéseket, Magyarországnak nincs félnivalója. (via MTI)

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Megszaporodtak a fideszes nagyágyúk Szegeden és környékén

Durranóban van a választási kampány: a 2020-as és az idén tavaszi-nyári pangás után ismét egyre több kormányzati szereplő látogat a megyébe. Csak Orbán Viktor háromszor járt a környéken eddig ősszel.