Átvette Karikó Katalin a Globális Egészségügyért-díjat, ami az SZTE Karikó-gyűjteményébe kerül majd

Ismeretterjesztő kiselőadással köszönte meg a Nobel-díjas Karikó Katalin az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója által alapított Globális Egészségügyért-díjat. A kitüntetés átadóját Genfben, a WHO és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közösen, május 27-én tartotta. A nemzetközi díj a Szegedi Tudományegyetem Karikó-gyűjteményébe kerül majd, közölte lapunkkal az intézmény.

Dr. Tedros Ghebreyesus, a WHO főigazgatója adta át a 2019-ben alapított Globális Egészségügyért-díjat. A három idei kitüntetett Karikó Katalin és Drew Weissman, azaz a Covid-19 elleni mRNS-vakcinák fejlesztését megalapozó két Nobel-díjas tudós, valamint Barbados miniszterelnöke, Mia Mottley. Karikó Katalint a Szegedi Tudományegyetem professzorát a WHO és a NOB közös rendezvényén díszvendégként köszöntötték. Karikó szerint „a WHO fontos szerepet tölt be a járvány elleni küzdelemben, az erőforrások összehangolásában”.

Az élsport és a kutatói lét közötti párhuzamokra is kitért néhány nyilatkozatában és az Áttörések – Életem és a tudomány című memoárjában a Nobel-díjas tudós. Karikó a jövőről szólva úgy fogalmazott, „az mRNS-technológiák lehetőségei végtelenek”. Vizsgálják a kutatók az olyan betegségek megelőzésének vagy kezelésének módjait, mint a HIV, a malária, a tuberkulózis, az influenza, a légúti syncytia vírus, a majomhimlő, az Epstein-Barr vírus, a Herpes Simplex vírus, a Nipah vírus, a Borrelia, az övsömör, a rákos megbetegedések megszüntetése, valamint több akut és genetikai betegség is.

Fotó: SZTE

„A globális egészségügyi kihívások kezelése csapatmunka” – fogalmazott a NOB elnöke. Thomas Bach vitaindító beszédében kifejtette, „a járvány kristálytisztán világossá tette, hogy a sport mennyire fontos testi és lelki egészségünk szempontjából”. A közelgő párizsi olimpiai játékokra készülődő NOB és a WHO közös álláspontja, hogy a sport hozzájárul az egészséges társadalom kialakulásához.