Felújítanák és kulturális központtá alakítanák át az aradi várat

Az aradi városi önkormányzat lehetőséget kapott, hogy ingyenesen birtokba vegye a város közepén, a Maros által körbeölelt hatalmas kiterjedésű várat, amely a jövőben egy kulturális központ otthona lehet – írja a Krónika Online.

Călin Bibarț, Arad polgármestere szerint a védelmi minisztériummal kötött megállapodás értelmében a gáji laktanya felújítása és a 191. számú Radu Golescu gyalogos zászlóalj átköltöztetése is megtörténik, így „felszabadítva” a várat.

A városi önkormányzat korábban már teljesített egy feltételt azzal, hogy területet biztosított az Országos Lakásügynökség számára, ahol 40 szolgálati lakást építhetnek a tisztek részére. Ezenkívül az önkormányzat vállalta a gáji laktanya területének tisztítását és a közművesítés biztosítását, elkerülve ezzel a 20 millió eurós beruházást, amely a régi kaszárnya visszavásárlásával járt volna.

A vár civil hasznosításának ötlete már 2010-ben felmerült, de eddig nem történt lényeges előrelépés. A mostani megállapodás lehetőséget teremt egy 2010-es kormányhatározat módosítására, így a felújítási költségeket a hadsereg állhatja.

Az aradi vár, amely Dél-Kelet-Európában az egyetlen épségben megmaradt Vauban-típusú erődítmény, 1763 és 1783 között épült Mária Terézia és II. József uralkodása alatt. A magyar forradalom és szabadságharc idején fontos szerepet játszott, és ma is fontos történelmi és kulturális jelentőséggel bír. 

Az önkormányzat célja, hogy a vár civil hasznosításával nemcsak kulturális központot hozzanak létre, hanem a turisztikai vonzerejét is növeljék. Az aradiak, különösen a magyar közösség, büszkén és nosztalgiával tekintenek a várra, amely hosszú ideig az elnyomás szimbóluma volt.

A várban található, 1781-ben átadott ferences vártemplom jelenleg omlásveszélyes állapotban van, belépni tilos.

Az aradi vár fentről

Forrás: Google Maps