Varga Mihály szerint hazánk vált a kínai befektetések első számú célpontjává Európában

„Mára hazánk vált a kínai befektetések első számú célpontjává Európában” – mondta Varga Mihály az MTI beszámolója szerint, miután Pekingben Lan Foan kínai pénzügyminiszterrel tárgyalt. Varga állítását azzal indokolta, hogy tavaly Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra. Ezek között kiemelkedőnek nevezte a CATL 3000 milliárd forintos és a Huayou Cobalt 520 milliárd forintos beruházásait, valamint a szegedi több milliárd eurós BYD gyárat.

A két pénzügyminiszter egyetértett abban, hogy tovább kell fejleszteni Magyarország és Kína infrastrukturális összeköttetését, kiemelten a közvetlen légi közlekedést. „Ezt erősíti az a kedden létrejött megállapodás is, amely egy új, rendszeres légi áruforgalmi járattal erősíti Magyarország logisztikai elosztó szerepét a közép-kelet-európai régióban” – tette hozzá Varga Mihály.

A magyar politikus a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítéséről is beszélt. „Létfontosságú láncszem jön létre a vasúti összeköttetésben, amely a leggyorsabb alternatívát kínálja a teherszállításra Nyugat-Európa és a görög Pireusz kikötő között” – fogalmazott. Szerinte az ilyen beruházások jelentősen hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez is.

„A magyar kormány álláspontja világos: blokkosodás és elzárkózás helyett a gazdasági együttműködés erősítésére van szükség Európa és Kína között” – hangsúlyozta Varga Mihály. „A kormány ezzel összhangban folytatja a keleti nyitás politikáját, amelynek köszönhetően Magyarország és Kína gazdasági kapcsolatai évről-évre erősödnek” – tette hozzá.