Idén elkészül a gyorsvasút Újvidék és Szabadka között

Még az év végéig elkészül majd az Újvidék és Szabadka közötti gyorsvasút, írja a Szabad Magyar Szó a Tanjug szerb hírportál nyomán.

Az Újvidék–Szabadka szakasz hossza 108 kilométer és része a Budapest és Belgrád között, kínai cégek által épülő vonalnak. A beruházás összértéke 1,16 milliárd dollár.

„A szerződésben vállalt teljesítési határidő 2025 augusztusa, de Vučić elnök kérésére a kínai kivitelezők ígéretet tettek arra, hogy a munkát az idei év végéig befejezik” – nyilatkozta Nebojša Šurlan, a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra vezérigazgatója a Tanjugnak.

Elmondása szerint a Belgrád és Újvidék közötti gyorsvasút iránti óriási érdeklődés újabb vasúti projektek megvalósítására ösztönzi a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra vállalatot. Hozzátette, hogy a következő 5–6 évben az egész szerbiai vasúti hálózatot fejleszteni fogják.

„Ez a gyorsvasút csaknem három éve működik komolyabb zavarok nélkül. Ez egyrészt arról tanúskodik, hogy jó munkát végzett a kivitelező, másrészt a mi szakembereinek is egyre képzettebbek” – közölte a vezérigazgató.