Temesvári rockzenekarnak nyitnának múzeumot

A temesvári Mária Terézia-bástyában tervezik Románia legrégebbi és legismertebb rockzenekarának, a Phoenixnek az emlékmúzeumát létrehozni  – írja a Maszol. A 160 négyzetméteres kiállítótér kialakításának terveit hamarosan szavazásra bocsátják.

Alexandru Proteasa, a Temes Megyei Tanács alelnöke azt mondta, „tiszteljük Temesvár történelmét, és úgy gondolom, kötelességünk, hogy az értékeinket népszerűsítsük”.

Temesvár önkormányzatának nincs az 1962-ben Temesváron alapított Phoenix rockegyüttesnek szentelt múzeuma. A Phoenix a XX. század második felében a nagyközönséghez szóló zenei úttörő volt Romániában. A zenekar tagjai számos rock alműfajjal foglalkoztak; a banda stilisztikai útja a beat zenétől indult, a pszichedelikus rockon át a hard rockig fejlődött, számos progresszív rock kísérlettel. Zenei karrierje során a zenekar több mint 30 hivatalos albumot adott ki.

A hétfőn közzétett határozattervezet alapján a kiállítótér 2024. július 1-jétől a Bánság Nemzeti Múzeumának kerül a kezelésébe, aminek épületében nincs további kiállítóhely, ezért merült fel a Mária Terézia-bástya, ami még a XVIII. században épült, és ez a romba dőlt temesvári vár egyetlen épen megmaradt része.

Nicu Covaci, a Phoenix zenekar vezetője néhány évvel ezelőtt megígérte, hogy elhozza Temesvárra az egyik Marshall hangszórót, amellyel 1977-ben kivitte bandatársaival országot a jugoszláv határon. „Csak egy Marsall maradt valahol a pincében. Kár ott maradnia. Temesvárra viszem, a Phoenixhez kapcsolódó egyéb tárgyakkal együtt. Odaadom a Phoenix Fan Clubnak. Lesz köztük gitár is” – nyilatkozta Covaci.