Perel a Pfizer és a Biontech, amiért nem fizettünk nekik az oltóanyagért

Még januárban indított pert Magyarország ellen a vakcinaszállítmányok miatt a Pfizer és a BioNTech, írja a Telex a Politico által megszerzett bírósági dokumentumok alapján. Előbbi cég megerősítette a híreket.

A pert az említett gyógyszeripari cégek azért indították, mert még tavaly novemberben jelezte a magyar kormány, hogy nem fizetnének ki 3 millió adag Pfizer–BioNTech vakcinát az ukrajnai háborúra hivatkozva. A szállítmány összértéke mintegy 60 millió euró, ami átszámítva majdnem 23 milliárd forint. Az első meghallgatás még idén márciusban volt, ám nem tárgyalták gyorsított eljárásban az ügyet, mint ahogy a Pfizer szerette volna. A per azóta áll.

Az eset nem egyedi, pont ugyanezért indított pert a Pfizer Lengyelország ellen is, akik ugyanazzal az indokkal nem fizettek, mint a magyarok. A Politico cikke megjegyzi, romániai ügyészek szerint 1 milliárd eurónyi kárt okozott az országnak a túl sok oltóanyaggal a korábbi miniszterelnök és két egészségügyi miniszter, ezért feloldanák mentelmi jogukat.

Belgiumban Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét jelentették fel azért, mert sokak szerint gyanús körülmények övezik a vakcinabeszerzést, amiben fontos szerepe volt. Az Európai Ügyészség október 14-én bejelentette, hogy nyomoznak az EU-s vakcinabeszerzés ügyében, ám egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy mely vakcináról vagy szerződésről van szó.