„Zavartan állunk egy magyar férfi koporsója fölött, aki összebékítette népeinket” – Orbán és Vučić is ott voltak Pásztor István temetésén

Egy olyan jelentős alakot búcsúztattak, aki történelmi örökséget hagyott mind a magyar, mind a szerb nemzet számára – hangsúlyozta Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke, miközben méltatta a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt elnökét, Pásztor Istvánt Szabadkán.

A Vajdasági Magyar Szövetség vezetőjeként Pásztor István jelentős politikai erővé tette a pártot, stratégiai partneri viszonyt alakítva ki a magyar és a szerb kormánnyal, hangzott el. Vučić elnök kiemelte Pásztor kiemelkedő szerepét a legnagyobb szerb és vajdasági magyar politikai erők, a Szerb Haladó Párt és a VMSZ közötti együttműködés megteremtésében. Pásztor István Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együttműködve a nemzeti megbékélés és az érdekek védelmének elkötelezettje volt, aki a kompromisszumok fontosságát mindig szem előtt tartotta.

„Nomen est omen, mint pásztorát vesztett nyáj, úgy állunk most itt, lehajtott fejjel és nehéz szívvel, szerbek és magyarok, anyaországi és külhoni magyarok” – mondta beszédében Orbán Viktor. „Megtörten és zavartan állunk itt Vucic elnök úrral, a szerb és a magyar népet képviselve, egy magyar férfi koporsója fölött, aki egybekovácsolt bennünket és összebékítette népeinket, amiért nem lehetünk elég hálásak neki.”

Orbán azt mondta, „érezzük a ránk hagyott politikai örökség súlyát, közép-európaiak vagyunk, ezért pontosan tudjuk, milyen könnyen lesz a barátból ellenség, és milyen ritka dolog ezen a vidéken, hogy a korábbi ellenségek barátokká váljanak”. Tízegynéhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna szerinte, hogy a két ország, a két nép mindenben számíthasson egymásra, ma viszont már az lenne az elképzelhetetlen, hogy „ne osztozzunk egymás örömében és fájdalmában”.

Pásztor István „volt az első, aki nem csak remélte, és nem csak hitte, hogy ez így is lehet, hanem tett is érte: megmutatta nekünk az utat, amelyen a szerbek és a magyarok együtt haladhatnak, ahogy azt a két nép sorsközössége ésszerűen indokolja”. A miniszterelnök bátor férfiként, erős vezetőként, de mindenekelőtt kiváló katonaként jellemezte Pásztor Istvánt, aki „katonaként élt, katonaként harcolt, és katonaként is ment el”, és akitől bajtársnak kijáró tisztelettel búcsúznak.

A politikus végső búcsúztatásán, a szabadkai Bajai úti temetőben, több ezer gyászoló vett részt – köztük szerbiai és magyar politikai vezetők, közéleti személyiségek, a VMSZ tagjai és támogatói, valamint családtagjai.

Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI