Szinte aprópénzért vehetünk Pozsonyból olyan trolikat, amik Szegeden is futnak

A Pozsonyi Közlekedési Vállalat a héten eladásra kínálta néhány, forgalomból kivont járművét. A kínálatban elsősorban Tatra K2S villamosok, Škoda 14Tr és 15TrM trolibuszok szerepelnek, de eladásra kerül egy alacsonypadlós csuklós trolibusz is, valamint néhány mára már veteránnak számító munkajármű.

Az értékesítés elektronikus aukció formájában kerül megrendezésre, az érdeklődők november 10-éig nyújthatják be a részvételi kérelmeket az elektronikus aukcióra a versenykiírásnak megfelelően. A régi villamosokat és trolibuszokat a közlekedési vállalat azért adja el, mert új járműveket vásárolnak, és helyet kell felszabadítani a járműtelepeken.

Fotó: imhd.sk

Eladnak három Škoda 14Tr-t és hat Škoda 15Tr-t is, amely típus a mai napig meghatározó a szegedi utcákon is, utóbbi adja az SZKT trolibuszflottájának gerincét. A két típusból néhány éve még 37 darab járt a városban, de az új (vagy használt) járművek beszerzésével csökkent számuk. A szóló változatból (14Tr) már csak egy darab van, míg a csuklósból (15Tr) még mindig megvan a 27-ből 24 kocsi.

A szóló példányokat legkevesebb 2000, a csuklósokat 4000 ezer euróért vehetjük meg, azaz 750 ezer és másfél millió forintért, ami nevetségesen olcsó a mai használtautó-árakhoz mérve. Persze ez a licitlépcső alja, sok érdeklődő esetében mehetnek fel az árak az egyébként üzemképes járművekért.

Szeged persze várhatóan nem vásárol majd be, épp próbál megszabadulna az öreg járművektől a város, ezért is bérlünk inkább a BKV kötelékéből Ikarus trolikat.