Ukrajnai közösségeknek adja a Nobel-díjjal járó pénzjutalmat Krausz Ferenc

Krausz Ferenc, magyar származású, de Németországban élő kutató kapta az idei fizikai Nobel-díjat megosztva két tudóstársával az attofizika egyik úttörőjeként. Krauszt óriási meglepetésként érte mindezt, a Deutschlandfunk rádióadásában elhangzott rövid interjúban elsőként kollégáinak mondott köszönetet.

Az adást a Portfolio szemlézte, s ahogy az interjúban említették, Krausz Ferenc az utóbbi időben elnyert díjainak anyagi részét jótékonykodásra különítette el, és nem lesz ez másképp a Nobel-díjjal sem. A másfél éve általa alapított Science 4 People (S4P) egyesületen keresztül pedig az ukrajnai háború által sújtott nehéz sorsú emberek megsegítésére szánja a pénzjutalmat.

A Nobel-díj egyébként 11 millió svéd koronával, vagyis mintegy 368 millió forint pénzjutalommal járt idén. A fizikai Nobel-díjat viszont nem egyedül kapta Krausz, hanem két társával megosztva, így ők fejenként 122 millió forinthoz jutnak.

Az egyesület honlapja szerint céljuk az Ukrajnán belüli helyi közösségek projektjeinek támogatása. Olyanok, amelyek „azonnali szükségleteket elégítenek ki, és tartós értéket teremtenek”. Első projektjeikkel mintegy 30 gyermeknek segítettek, akik elvesztették otthonukat Kelet-Ukrajnában, és egy nyugat-ukrajnai kis falu, Nagybakos általános iskolájában találtak menedéket. Több mint 300 tanulót digitális eszközökkel is támogattak.