Novák Katalint is óvóhelyre kellett vinni Kijevben, miután légiriadót fújtak

Novák Katalin is óvóhelyre vonult, miután légiriadót fújtak Kijevben, írja a Telex. A köztársasági elnök mindezt az Instagram-oldalára is kirakta, a képen látható, amint TEK-es kommandósok veszik körül őt és Schanda Tamás kabinetfőnököt.

A szegedi elnök a szerdán tartott Krími Platformra érkezett az ukrán fővárosba, melyet már harmadik alkalommal tartottak meg az ukrán elnök kezdeményezésére, míg Nováknak ez volt a második ukrán látogatása. A nemzetközi találkozón személyesen és online több mint 60 ország képviselője van jelen egyébként. Schanda egyébként azt nyilatkozta a Telexnek, hogy Zelenszkijjel volt egy négyszemközti megbeszélése Nováknak, amely a tervezettnél jóval tovább tartott, tartalmas beszélgetés volt, de részleteket nem közölt.

A lap szerint Novák Katalin Ukrajna területi integritásának fontosságáról beszélt és arról, hogy Magyarország átérzi a szomszédos ország háborús szenvedéseit. Beszéde így eltért az Ukrajna melletti kiállástól általában ódzkodó kormányzati nyilatkozatok stílusától. Ez összhangban van azzal, amit Volodimir Zelenszkij is mondott nyitóbeszédében: „Ukrajna nem kereskedik a területeivel”. Szerinte nem lehet tárgyalási alap a terület átadása, még a NATO-tagságért cserébe sem.