Másodjára is Ukrajnába látogat Novák Katalin, szerdán már Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal

A Telex azt írja, immár másodjára is Ukrajnába látogat Novák Katalin. A köztársasági elnök eredetileg augusztus 20-án tervezett Kárpátaljára látogatni, ám ez végül a keddi napon lesz esedékes. Szerdán aztán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábbi meghívásának tesz eleget, s részt vesz a Krími Platformon.

A Krími Platform egy az ukrán elnök által életre hívott nemzetközi fórum, amelynek célja, hogy Ukrajna konzultációkat folytasson és egyeztessen partnereivel a Krím félsziget orosz annektálásáról, az orosz megszállás következményeiről, és arról, hogy miként lehetne ezt a megszállást megszüntetni.

A Telexhez eljutott dokumentum szerint Novák Katalin kárpátaljai programja hasonló lesz a tavaly novemberi látogatásához: először a magyar–ukrán határátkelőt látogatja meg a köztársasági elnök, majd

  • találkozik Viktor Mikita kárpátaljai kormányzóval;
  • részt vesz egy istentiszteleten;
  • találkozik kárpátaljai magyar politikai, egyházi és oktatási vezetőkkel;
  • ellátogat az egyik háborúban elesett magyar katona családjához;
  • és elmegy kárpátaljai nagycsaládosokhoz, gyerekekhez is.

Novák tavaly november 26-án utazott először Kijevbe a fekete-tengeri gabonakezdeményezés miatt, akkor állítólag jól alakult a beszélgetés Zelenszkij és közte. Kárpátalja akkor is útba esett, ahol – hasonlóan a mostanihoz – többek között a helyi felsőoktatás és az egyházak képviselőivel, nagycsaládosokkal és a kormányzóval is egyeztettek.