Magával rántott egy utast az aradi villamos, a vezető az utasokat és az automata vészjelzőrendszert okolja

Az automata vészjelzőrendszer működési zavarára hivatkozik az az aradi villamosvezető, aki hétfőn tragikus balesetet okozott, amelyben egy nő életét veszítette – írja a Krónika Online. A baleset pillanatában az utas keze beszorult az ajtóba, aminek következtében ahogy a jármű elindult, a nő a villamos alá került, majd meghalt.

A villamos vezetője szerint a vészjelzőrendszernek kellene jeleznie, és meg kellene akadályoznia a jármű elindulását, amikor egy ajtó nem záródik megfelelően, ugyanakkor a vezető az utasokat is felelőssé tette, amiért nem hívták fel a figyelmét a problémára. Az ügyben eljáró ügyészek gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indítottak eljárást, és rendelték el a régi, Tatra típusú villamos műszaki vizsgálatát annak érdekében, hogy kiderüljön, valóban a vészjelzőrendszer hibája okozta-e a balesetet.

A tragédia a hétfőn történt, amikor a villamosvezető észre sem vette, hogy az egyik utas egy kerekesszéket próbál leszállítani a járműről, amin 12 éves lánya ült. A vezető ezért becsukta az ajtókat és elindult a megállóból. A nő nem engedte el az ajtóba szorult kerekesszéket, és hosszan futott a villamos mellett. Végül elveszítette egyensúlyát, és a peron és a villamos között a sínekre zuhant.

Az Arad megyei rendőrség szerint a nőt kórházba szállították, de néhány órával a beutalása után belehalt sérüléseibe. A 31 éves villamosvezető nem fogyasztott alkoholt. Az aradi tömegközlekedési vállalat igazgatója, Claudiu Godja az Agerpres-nek nyilatkozva mondta el, hogy a villamosvezető viseli a felelősséget a balesetért, mivel nem ellenőrizte megfelelően a visszapillantó tükörben, hogy biztonságos-e a jármű indulása. Az áldozat 12 éves lányának, aki fogyatékkal él, sorsáról a gyermekvédelmi hatóságok gondoskodnak.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder