Több mint 108 ezer fegyvert adtak le szerbek a kormánynak, miután amnesztiát hirdettek

Több mint 108 ezer fegyvert adtak le Szerbiában a kormány fegyverleadási amnesztiája keretében május 8. és június 30. között a belügyminisztérium szombati közlése szerint. Egészen pontosan 82 398 lőfegyvert, 26 485 robbanóeszközt, valamint több mint 4,2 millió darab lőszerről van szó.

Ezek között voltak engedéllyel és engedély nélkül tartott fegyverek is, a kormány amnesztiájának keretében azonban minden lőfegyvert és lőszert a büntetés következménye nélkül lehetett leadni. A fegyverleadási amnesztiát annak hatására hirdette meg a szerb kormány, hogy május elején két ámokfutás is történt Szerbiában.

Az iskolai, valamint utcai merényleteknek 18 halálos áldozata és 19 sebesültje volt.

Május 3-án egy 13 éves fiú az iskolájában lelőtte kilenc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további öt diákot megsebesített. A fiú pszichiátriai megfigyelés alá került. Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt kilenc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén. A férfi beismerte tettét, azt mondta, meg akarta félemlíteni a környéken élőket.

A tömeggyilkosságok után a szerb kormány több intézkedést is bejelentett, például a büntethetőség alsó korhatárának 14-ről 12 évre történő csökkentését, valamint a fegyvertartási és -viselési szabályozás szigorítását. A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

„A legjobb barátom lánytestvére meghalt, fejbe lőtte” – helyszíni riport az iskolai tragédia után Belgrádból

A szerb főváros egyik legjobb iskolájában történt a szerda délelőtti tragédia. A helyszínen találkoztunk olyan szülővel, akinek a lánya öt barátját veszítette el. A szerb kormány háromnapos gyászt rendelt el, és a videójátékokat, valamint a nyugati értékeket kárhoztatja.