Húsz magyar rendfenntartó is megsérülhetett Koszovóban a szerbekkel való összetűzésben

A hvg.hu azt írja diplomáciai forrásokból származó értesülései alapján, hogy húsz magyar KFOR-katona sebesült meg – többen közülük súlyosan –, amikor a koszovói Zvecsanban összetűzés tört ki a tiltakozó szerbek és a rendet fenntartani akaró magyarok között.

Az összetűzés akkor tört ki, amikor a magyar békefenntartók megpróbálták szétoszlatni a tiltakozó szerbeket, akik azért tüntettek, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy koszovói albán vezetők kerüljenek a település élére. Az eseményen a KFOR-osok könnygázt is bevetettek, miközben a szerbek kövekkel és üvegekkel dobálták meg a békefenntartókat.

A hvg.hu ugyanakkor azt írja, szerb közlések szerint fegyverek is eldördültek Zvecsanban: a kivezényelt koszovói albán rendőrök rálőttek a szerb tüntetőkre. Ketten megsebesültek, egyikük súlyos állapotban van. A szerb hadsereg pedig felsorakozott a koszovói-szerb határon, mert szerintük a nemzetközi közösség képviselői, köztük a KFOR-katonák is az albán „rendbontókat” védik.

Frissítés (20:40): Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-oldalán jelezte, hogy tömegoszlatási feladatokra vetették be a koszovói Zvecan településen a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonáit. Megerősítette, hogy az összecsapásban több nemzet katonái is megsérültek, köztük több mint 20 magyar katona, ebből 7 fő súlyosan, de állapotuk stabil. A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja.