Johannes Hahn EU-biztos szerint közel sincs még megállapodás az uniós pénzekről

„Még nagy kérdések várnak megoldásra, ezért közel sem vagyunk még a célnál” – ezt Johannes Hahn költségvetési biztos mondta az Euronews értesülései szerint az Európai Parlamentben tartott meghallgatásán. A lap szerint az osztrák politikus előrelépésnek nevezte az Integritási Hatóság felállítását, de a magyar kormány még nem felel meg az elvárásoknak.

Hahn arról is beszélt, hogy mivel a jogállamisági eljárásnak nincs időbeli korlátja, a folyamat lezárása akár a következő Európai Bizottság felállítása, vagyis a 2024-es európai parlamenti választások utánra is elhúzódhat. „Jelenleg nincs határidőnk. Leülünk, tárgyalunk, jelentést teszek, aztán megint találkozunk. Talán az egész ügy átnyúlik majd a következő Európai Bizottság felállítása utánra.”

Hahn szerint semmilyen titokra nincs szükség a pénzek felszabadításához: vagy teljesítik a feltételeket, vagy nem. A labda a magyar oldalon van, a magyaroknak kell döntést hozniuk, nem csak bejelentéseket tenni. Mi csak ezeket tudjuk majd kiértékelni. Eddig azonban nem teljesítették a feltételeket azon a szinten, amit mi elvárunk – emlékeztetett.

A költségvetési biztos cáfolta a magyar kormány azon állításait is, miszerint az EU menet közben változtatott volna az elvárásain. Kristálytisztán elmondtuk, mit várunk. Ezt többször is elmondtuk és közöltük az elvárásaink listáját is, ami mindig ugyanaz volt. Senki sem mondhatja azt, hogy nem voltunk világosak.

Johannes Hahn szerint többször is javasolták már az Erasmus-ügy kapcsán a magyar kormánynak, hogyan lehetne feloldani az összeférhetetlenséget az alapítványi egyetemek ügyében. Elmondta, ezt a kérdést július közepéig kellene rendezni ahhoz, hogy az érintett egyetemek magyar diákjai részt vehessenek a diákcsere programban.