Belehalt sérüléseibe hétfőn az a diáklány, akit a belgrádi iskolai ámokfutó sebesített meg két hete

Belehalt sebeibe hétfőn az a diáklány, akit tizenkét nappal ezelőtt egy belgrádi iskolai ámokfutás során lőtt fejbe a 13 éves elkövető. A szerbiai egészségügyi minisztérium közleménye szerint – melyet az MTI szemlézett – a 13 éves lányt május 3-án súlyos fejsebesüléssel szállították kórházba, a lövés a koponyáját érte. Több műtétet is elvégeztek rajta, de az állapota végig válságos volt, hétfőn pedig belehalt sebeibe.

Mint ismert, május 3-án egy 13 éves fiú az iskolájában megölte nyolc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további hat diákot megsebesített, köztük volt a most elhunyt kislány is, az esetet követően a Szegeder helyszíni tudósítással jelentkezett.

A fiú pszichiátriai megfigyelés alá került. Az esetet követően a szerb kormány több intézkedést is kilátásba helyezett, ezek között szerepel, hogy az ország minden iskolájában állandó rendőri felügyeletet vezetnek be, és megkezdik a büntetőjogi felelősségre vonhatóság alsó korhatárának a 14-ről 12 évre való csökkentését. Ez utóbbi azért merült fel, mert a gyilkos hetedikes diák még nem töltötte be a 14. életévét, így a szerb törvények értelmében nem büntethető.

Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén. A férfi beismerte tettét, azt mondta, meg akarta félemlíteni a környéken élőket. Lapunk szintén a helyszínről jelentkezett az eset után.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

„A legjobb barátom lánytestvére meghalt, fejbe lőtte” – helyszíni riport az iskolai tragédia után Belgrádból

A szerb főváros egyik legjobb iskolájában történt a szerda délelőtti tragédia. A helyszínen találkoztunk olyan szülővel, akinek a lánya öt barátját veszítette el. A szerb kormány háromnapos gyászt rendelt el, és a videójátékokat, valamint a nyugati értékeket kárhoztatja.

A múlt héten kétszer is utcára vonultak szerbiai tiltakozók az államfő és a kormány távozását követelve. A több tízezer tüntető szerint az ország vezetése nem reagált megfelelő módon az iskolai és az utcai ámokfutásra. A szervezők követelései között szerepelt, hogy sürgősen szabjanak gátat az erőszak népszerűsítésének a médiában és a közösségi térben, váltsák le a médiahatóság tagjait, tiltsák be a gyűlöletet és erőszakot népszerűsítő nyomtatott sajtótermékeket, és vonják meg az országos sugárzási jogot azoktól a televízióktól, amelyek az erőszakot népszerűsítik. Követelték emellett minden erőszakos tartalom betiltását a televízióban.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, a médiával közölt adatok szerint Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Éjfél előtt kezdődött a mészárlás Szerbiában, a gyilkos három faluban lőtt válogatás nélkül az emberekre

A nyolc fiatal halálával járó újabb szerbiai lövöldözés elkövetőjét Dubonában problémás embernek ismerték, volt, hogy a 21 éves férfit Adolf Hitlert ábrázoló pólóban látták a faluban. Apja délszláv háborús veterán, és tőle szerezhette a fegyvert. Az áldozatok 15–25 év közöttiek. Helyszín riport Mladenovac környékéről.