Nyomkövetőket kellett szerelni a temesvári buszokba, mert a polgármester szerint a buszvezetők lopták az üzemanyagot

Közel 57 ezer literrel csökkent a temesvári közlekedési vállalat, az STPT üzemanyag-fogyasztása a tavalyi évhez képest, miután a buszokba GPS-nyomkövetőket szereltek be – írja a Krónika Online.

Dominic Fritz polgármester szerint az intézkedéssel sikerült megállítani az üzemanyaglopásokat, ez ugyanakkor csupán az első lépés a helyi közösségi közlekedés átszervezésében.

„A GPS nyomkövetők megmutatják nekünk, hogy mennyi üzemanyag van a tartályban. Amióta bevezettük az új rendszert, mintegy varázsütésre a fogyasztás kilométerenként akár 10 százalékkal is csökkent. Az üzenet egyértelmű: ha Temesvár pénzéről van szó, nem nézünk félre. Nincs lesz több élősködés az önkormányzati vállalatoknál” – mondta polgármester a helyi sajtó szerint.

A közlekedési vállalatot szilárd alapokra akarja helyezni a polgármester, ezért idén megszabadítják a vállalatot történelmi adósságainak 70 százalékától, nagyjából 87 millió lejtől, ami átszámolva több mint 6 és fél milliárd forintnak felel meg.

„Új villamosokat és buszokat vásárolunk európai uniós pénzekből, csökkentjük az adminisztratív személyzetet, hogy növelni tudjuk a sofőrök számát, új megállókba fektetünk be, és kiszámíthatóbbá tesszük a közlekedést az ügyfelek számára.” Dominic Fritz szerint a vállalatnál előfordult, hogy kenőpénzeket fogadtak el és pozíciókat adtak „politikai előnyökért” cserébe.