Több mint egy szegednyi magyar telepedett le Nagy-Britanniában 2022 végéig

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertette friss adatai szerint 2022 végéig több mint hétmillió EU-állampolgár és más jogosult kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt. A statisztika szerint a magyarok által december 31-ig benyújtott kérvények száma meghaladta a 170 ezret.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Azok az EU-polgárok azonban, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, továbbra is az országban maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel európai uniós letelepedett státusért (EU Settled Status) - kell folyamodniuk.

Az MTI tudósítása szerint ugyanez vonatkozik az EU, Izland, Norvégia és Liechtenstein alkotta szélesebb Európai Gazdasági Térség (EGT), valamint Svájc Nagy-Britanniában letelepedett állampolgáraira. A kérvények beadási határideje elvileg 2021. június 30-án lejárt. A brit kormány azonban továbbra is folyamatosan biztatja a jogosultakat arra, hogy mindenképpen adják be folyamodványukat, mert a hatóságok a határidő letelte ellenére befogadják és elbírálják a kritériumoknak megfelelő letelepedési kérelmeket.

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett új összesítése szerint a 27 EU-tagország, valamint az EGT és Svájc Nagy-Britanniában élő állampolgárai részéről 2022. december 31-ig 7 040 670 letelepedési kérvény érkezett, és e folyamodványok közül csaknem 990 ezret a 2021. június 30-i határidő után nyújtottak be. A tavalyi negyedik negyedév végéig 6,9 milliót kérvényt bíráltak el.

A brit belügyminisztérium statisztikája szerint december 31-ig 172 030 magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért.

Ez majdnem 13 ezer fővel több mint Szeged 2022-ben megállapított lakossága.

A lista élén a románok állnak 1 415 310 letelepedési folyamodvánnyal, őket a lengyelek követik, akik közül 1 181 550-en kértek nagy-britanniai letelepedett státust 2022 végéig.

Az elbírált és jóváhagyott folyamodványok 50 százalékában a kérelmezők végleges - vagyis határidő nélküli -, az esetek 39 százalékában előzetes, azaz pre-settled letelepedett státuszt kaptak.

Az utóbbit azok a jogosultak kaphatják, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Ők is megvárhatják azonban az öt év leteltét, és utána folyamodhatnak a végleges tartózkodási engedélyért. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik megszerzett jogosultságaik.

Valószínű azonban, hogy az újabb kérvényezés kötelezettsége az ő esetükben is hamarosan megszűnik. A londoni felsőbíróság ugyanis a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok érdekvédelmi szervezeteinek keresetére a minap a Brexit-megállapodással ellentétesnek minősítette, hogy az előzetes letelepedett státusú uniós állampolgároknak újból a brit hatóságokhoz kell folyamodniuk a végleges letelepedési engedélyért.

A keresetet benyújtó szervezetek szerint ez a kötelezettség azzal a veszéllyel jár, hogy akik az újbóli kérvényezést bármilyen okból elmulasztják - például egyszerűen elfelejtik -, egyik pillanatról a másikra illegális bevándorlóknak minősülhetnek és a brit kormány kitoloncolhatja őket.

A brit belügyminisztérium közölte, hogy nem fellebbez a felsőbírósági végzés ellen, hanem hamarosan átalakítja a kérelmezés eljárási rendjét.