Nem kellett volna megkapnia a temesvári állami támogatást a Wizz Airnek

Szerdán hirdettek ítéletet Luxemburgban: jogtalanul jutott állami támogatáshoz másfél évtizeddel ezelőtt a Wizz Air, amikor Temesváron terjeszkedtek – írja a Krónika. A most a legtöbb temesvári járatot üzemeltető magyar légitársaság ezzel piaci előnyhöz jutott akkor.

Az Európai Unió Bírósága most megsemmisítette az Európai Bizottság  akkori határozatát, ami jóváhagyta a temesvári nemzetközi repülőtéren a Wizz Air részére nyújtott támogatásokat. Az ügyet a Carpatair nevű, temesvári székhelyű légitársaság indíotta, ők adtak be pert, mert szeirntük nem volt jogszerű az eljárás.

Románia 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, a következő évben kapott a Traian Vuia nemzetközi repülőtér támogatást a román államtól terminálépítésre, hogy tudják fogadni a schengeni övezeten kívülről érkező és oda induló járatokat rendes körülmények között, és ekkor kötöttek szerződést a Wizz Air Hungary Légiközlekedési Zrt.-vel is, amelynek értelmében a magyar tulajdonú diszkonttársaság repülőtéri díjakból biztosított árengedményekben részesült.

A Carpatair két évvel később élt panasszal az Európai Bizottságnál, aminek 2020 februárjára lett az az eredménye, hogy kimondatott, 

a Wizz Airrel kötött megállapodásokban rögzített kedvezmények nem minősülnek állami támogatásnak,

a repülőtérfejlesztés pedig olyan állami támogatásnak minősül, amely összeegyeztethető a belső piaccal. A szerdai ítélet lényegében azt mondja ki, hogy a 2008-as események befolyásolták a Carpatair versenyhelyzetét a Wizz-zel közös piacokon.

A felperes légitársaságnak jogában áll ezek miatt „nem tűrni” a vitatott intézkedések által torzított versenyt. A bíróság azért is elmarasztalta az Bizottságot, mert nem foglalt állást afelől, a Wizz Airen kívüli egyéb légitársaságok flottájukban rendelkeztek-e a megfelelő méretű és elegendő járatsűrűséget biztosító légijárművekkel, amelyek ténylegesen lehetővé tették volna számukra a temesvári engedmények igénybe vételét.

Az 1964-ben nyitott repülőtér egyébként a Wizz egyik bázisreptere, ők üzemeltetik innen a legtöbb járatot a teljesség igénye nélkül a következő városokba: Barcelona, Bologna, Dortmund, London, Madrid, Nuremberg, Róma, Tel Aviv. 2022-ben majdnem 1 millió 200 ezer utas volt a reptéren, az öt legnagyobb forgalmú járatból hármon repül a Wizz (is).