Már tizenhét túlélőt talált a Hunor mentőcsapat Törökországban, az áldozatok száma 15 ezer felett van

A katasztrófavédelem legfrissebb hírei szerint már harmadik napja dolgozik megállás nélkül, éjjel-nappal a Hunor mentőszervezet Törökországban lévő ötvenfős csapata és az öt katonaorvos. Kora reggelig tizenhét túlélőt ástak ki az Antakya városában lévő húszemeletes épület romjai közül. Rajtuk kívül huszonkét ember holttestét is kiemelték, valamint egy kutyát és egy macskát is megmentettek a mínusz 9 fokos hidegben.

Az eltűntek utáni kutatást most már nehéz munkagépek segítik, a magyar hivatásos tűzoltók a török AKUT csapattal együtt dolgozik. Szintén a Hunor-egységekkel együtt mozognak a mentőszolgálat szakemberei és a katonaorvosok, akik a romok között rekedt emberek ellátását végzik. A TEK orvosai a sürgősségi sátorban tevékenykednek, kilenc kimentett sérültet láttak el. A jelenlegi adatok szerint eddig összesen

legalább 15 800-an vesztették életüket a földrengés során, ebből 12 873-an Törökországban, míg 2 950-en Szíriában.

Lantos Csaba, az M1 helyszíni tudósítója egy szerdai műsorban arról beszélt, hogy a túlélők többszáz tonna egymásra rakodó vas- és betontörmelék alá szorultak be, egy rosszul elvégzett fúrás vagy ásás további omlást okozhat. A helyiek is részt vettek a mentésben, így könnyebb számukra feldolgozni a tragédiát. A gyakori és erős utórengések ellenére is folyamatosan dolgoznak az oldalára dőlt, húszemeletes épület romjainál Antakya városában.

Tájékoztatása szerint a túlélők romok alatti helyzetét keresőkutyák, vékony résekbe is bedugható keresőkamerák és akusztikus személykeresők segítségével határozzák meg. A túlélők helyzetének beazonosítása után törnek utat hozzájuk, ami gyakran órákba telik. A törmelék és a többtonnás vasbeton-darabok elmozdítását és rögzítését úgy kell elvégezni, hogy biztonságosan hozzá tudjanak férni a sérültekhez. A kimentett embereket az egészségügyi személyzet megvizsgálja, elsősegélyben részesíti, majd átadják a sérülteket a török hatóságoknak.

A Hunor tagjai a helyi távközlési rendszer összeomlása miatt nem tudnak hazaüzenni, de mindannyian jól vannak, kitartóan mentik a túlélőket, a munkát csütörtökön is folytatják. A csoportban található szegedi önkéntesekről egy korábbi cikkünkben írtunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Szegedi tűzoltók is segítenek a mentésben a törökországi földrengésnél

A Hunor Mentőszervezet ötvenfős, a mentőszolgálat szakembereivel kiegészülő mentőcsapattal és két keresőkutyával segíti jelenleg is a kutatómentést a földrengés sújtotta országban.