A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki Peter Spuhlert, a tram-traineket is gyártó Stadler többségi tulajdonosát

Magas rangú állami kitüntetést vehetett át Svájcban Peter Spuhler, a Stadler Rail Csoport elnök-vezérigazgatója Czukor Józseftől, Magyarország berni nagykövetétől, erről tájékoztatta a Szegedert a tram-traineket is gyártó Stadler, melynek igazgatóságának elnökét aki egyben a cégcsoport többségi tulajdonosa is a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

Az indoklás szerint Peter Spuhler a Stadler cégcsoport többségi tulajdonos elnök-vezérigazgatójaként elévülhetetlen érdemeket szerzett Magyarország vasúti járműgyártásának újraélesztésében.

A közlemény azt írja, a magyar piaci felé tanúsított töretlen bizalmának köszönhetően a vállalatcsoport nem csak Magyarország legmeghatározóbb vasúti beszállítójává, hanem a vasúti járműgyártó piac egyik legjelentősebb befektetőjévé és munkáltatójává vált. Ennek köszönhetően Magyarországon jöhetett létre a vasúti karbantartás egyik leginnovatívabb európai referenciaközpontja, illetve Kelet-Közép Európa legnagyobb kocsiszekrény üzeme – tették hozzá.

A Stadler Magyarországon 2005 decembere óta van jelen, jelenleg Budapesten, Szolnok és Pusztaszabolcson rendelkezik leányvállalatokkal. Hazai meghatározó tevékenyégei közé tartozik a vasúti kocsiszekrények gyártása, forgóvázak összeszerelése és revíziója, illetve vasúti járművek karbantartása és modernizációja. A cégcsoport Magyarországon összesen 700 munkavállalót foglalkoztat, az országban végrehajtott befektetéseinek összértéke pedig meghaladja az 50 milliárd forintot.

A Magyarországon közlekedő mintegy 195 Stadler jármű – köztük a CityLink, ismertebb nevén a tram-train – a hazai vasút modern személyszállítási képességének meghatározó részét biztosítja magas szinten nap mint nap” – tették hozzá a közleményben.