A Fidesz jövőre egy összegben és azonnal kérné az uniós pénzeket

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága hétfőn este szavazott a 2023-as uniós költségvetés parlamenti javaslatáról.

A hvg.hu arról ír a Fidesz delegációjának közleménye alapján, hogy a vitában felszólalt Deli Andor képviselő, aki elmondta, módosító javaslatokat adott be a párt annak érdekében, hogy az orosz–ukrán háború és az elhibázott uniós szankciók miatt kialakult válságra tekintettel valamennyi tagállam

azonnal, mindenféle bürokratikus és politikai feltételek nélkül jusson hozzá minden uniós forráshoz.

A közleményben megemlítik, hogy a Költségvetési Bizottság elfogadta a Fidesz EP-képviselőinek kezdeményezését arra vonatkozóan, hogy 2023-ban 10 millió euróval több pénzt kapjanak a fiatal gazdálkodók és a Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA) költségvetését is növelnék, hiszen az ebből a forrásaiból részesülő nyugat-balkáni országoknak ugyanúgy szembe kell nézniük a növekvő energiaárak és aszály okozta gazdasági nehézségekkel, de nehezebb gazdasági helyzetben vannak, mint az uniós tagállamok. Az IPA forrásokat a képviselők 45 millió euró kötelezettségvállalással és 22,5 millió euró kifizetéssel emelnék.

A 2023-as uniós költségvetést az EP saját olvasatában 1,7 milliárd euró kötelezettségvállalással és 1,4 milliárd euró kifizetési előirányzattal emelné az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest. Az Európai Bizottság eredeti javaslata 185,5 milliárd euró kötelezettségvállalás, 166,2 milliárd euró kifizetés volt. Az EP javaslatát még az októberi plenáris ülésnek is meg kell erősítenie. Ezután kezdődnek majd az egyeztető tárgyalások a Tanáccsal, amelynek eredményeként a két intézmény várhatóan novemberben fogadja majd el a 2023-as uniós költségvetést.