Orosz Szu-35-ösök miatt riasztották a magyar Gripeneket a balti légtérben

Ismét riasztották a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti feladatban résztvevő vadászrepülőgépeit. A Gripenek riasztására ez alkalommal egy Szentpétervárról Kalinyingrádba tartó AN-72-es repülőgép kíséretét biztosító két SU-35 típusú repülőgép miatt került sor – írja a honvedelem.hu.

Az orosz vadászgépek nemzetközi légtérben repültek, azonban nem teremtettek rádiókapcsolatot a légi forgalomirányítással, nem rendelkeztek repülési tervvel és nem használtak válaszjeladót.

A magyar vadászgépek, a Balti-tenger felett, 9000 méteres magasságon, helyi idő szerint 12 óra 50 perckor sikeresen elfogták és azonosították a riasztást okozó légi járműveket. Ezt követően a Gripenek visszatértek litvániai állomáshelyükre. Hasonló eset legutóbb augusztus 18-án történt.

A Magyar Honvédség augusztus 1-jétől négy hónapon keresztül, csaknem 80 katonával és négy Gripennel, vezető nemzetként – Németországgal, Csehországgal és Olaszországgal közösen, NATO-parancsnokság alatt – látja el a balti országok légtérrendészeti feladatait a litvániai, Siauliaból.