Szeged is szerepel az ingatlanszakma egyik legrangosabb nemzetközi kiállításán Cannes-ban

Több milliárd euró értékű magyarországi ingatlanfejlesztést mutatnak be az ingatlanszakma egyik legrangosabb nemzetközi kiállításán, a MIPIM-en a Magyarország-Budapest-stand szervezői: a Nemzeti Befektetési Ügynökség, a Budapest Fejlesztési Központ, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület és a Liget Budapest Projekt közölték a szervezők az MTI-vel.

A március 15-18. közötti cannes-i kiállításon a világ több mint száz országából 25 ezer vezető szakember és befektető vesz részt.

A magyar stand Budapest, Debrecen és Szeged beruházásainak népszerűsítése mellett

bemutatja a legjelentősebb magyarországi ingatlanfejlesztők ATENOR, Futureal-csoport, GLP, TriGranit, WING városarculatot alakító fejlesztéseit, amelyeket a következő években adnak át ismertették.

Szeged részéről egyébként a korábbi években is jelen voltak a kiállításon, akkor például többek között a Cédrus liget projektet is hirdették, de az ELI-ALPS lézerközpont körüli Science Park is a kiállított anyagok között volt. Idén is ez a repertoár Szeged részéről: a világszínvonalú ELI-ALPS kutatóközpontot és az új Tudományos és Innovációs Parkot, valamint a közvetlen szomszédságukban épülő 40 ezer négyzetméteres és 3 csillagos, 100 szobás üzleti hotellel, irodákkal és szabadidő parkkal vegyes fejlesztést vitte a kiállításra a város, utóbbit még mi is bemutattuk.

Emlékeztetnek rá, hogy a nemzetközi ingatlanos seregszemlén hagyományosan nagy az érdeklődés a magyar stand iránt, hiszen több rangos nemzetközi díjjal elismert fejlesztés jutott már a tervektől a megvalósítási szakaszba, vagy éppen el is készült. A Magyar Zene Házát például a CNN és a World Architecture Community is a 2022 egyik legjobban várt új épületének nyilvánította, és az épület tervei alapján 2019-ben a londoni International Property Awards megmérettetésen Európa legjobb középületének elismerését, 2020-ban pedig a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járó fődíjat kapta meg az amerikai Music Cities Awards kiírásában.

Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke a közlemény szerint kiemelte, hogy a jelentős magánfejlesztések mellett állami, kiemelt kormányzati projektek is szerepelnek a Magyarország-Budapest-standon a Budapesti Fejlesztési Központ közreműködésében. Magyarország évek óta kitüntetett figyelmet élvez a MIPIM-en a kiszámítható befektetési környezetnek, a beruházások támogatásának, az Európai Unióban előkelő helyen álló robusztus gazdasági növekedésnek és a magas hozamoknak köszönhetően jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy az ágazat jelentős belső tartalékokkal rendelkezik, így a válság után felpattanás várható, de figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború jelentős hatással lehet az ingatlanpiaci folyamatokra, többek között a befektetői és finanszírozási döntéseken, valamint az árfolyamingadozás és az infláció növekedésén keresztül. Bár a geopolitikai kockázatok nőttek, az ingatlanfejlesztők optimisták az elnök szerint. Az ágazat erejét mutatja, hogy 2021-ben az építőipar termelése a járvány ellenére 13,3 százalékkal meghaladta az előző évit, a rendelésállomány pedig magas, így az építőipar teljesítménye 2022-ben is inkább felfelé húzhatja a gazdasági növekedést vélte Takács Ernő.

Heffner Róbert, a HIPA vezérigazgatói tanácsadója kiemelte: Magyarországon a pandémia ellenére 2021-ben újabb csúcsot döntöttek a működőtőke-beruházások. Az 5,9 milliárd euróra ugró éves befektetési volumennel együtt az egy projektre eső külföldi zöldmezős beruházási rekord is megdőlt. Továbbra is magas szinten van a beruházási ráta, amely az MNB előrejelzése szerint 2022-ben akár a GDP 29 százalékát is elérheti, és ezzel az EU-ban az egyik legmagasabb. A külföldi befektetésekért azonban továbbra is erős a globális verseny, amelyben Magyarország remek pozíciót biztosított magának az utóbbi időszakban jelezte a közleményben Heffner Róbert.

Forrás: HIPA