Salgó László főispán szerint biztosított minden wesleys speciális nevelési igénye

„Minden gyerek, aki el akart helyezkedni, el tudott. Az állami intézmények nyitva állnak minden gyerek előtt, a sajtóban is megjelent hír, hogy minden óvodás el tudott helyezkedni. Ugyanúgy igaz ez a középiskolásokra és a gimnazistákra isígy fogalmazott Salgó László, Csongrád-Csanád Vármegye főispánja a Szeged Televíziónak, amikor a nemrég hirtelenjében bezárt szegedi Wesleyről kérdezték őt.

A főispán szerint az állami intézményrendszer biztosítja a felvételt és a speciális nevelési körülményeket minden gyereknek, aki ezt igényli. Itt a szülők egyébként élhetnek a szabad iskolaválasztás jogával, de ami a legfontosabb, hogy az állami intézmények mindenki előtt nyitva állnak és nincs olyan gyerek, aki ne tudna tovább tanulni” – tette hozzá Salgó László a Szeged TV-nek.

Novákné Finta Csilla, a Wesley-iskola szülői munkaközösségének elnöke viszont azt nyilatkozta a városi tévének, hogy papíron bár valóban minden gyereknek van iskolája, az oktatásuk azonban egyelőre nincs megoldva. „Van olyan osztály, aki két napja egy bezárt kis helyiségben van. Egy tanár felügyeli az ajtó előtt, hogy mikor mehetnek ki, illetve kísérik ki őket mosdóba.” 

Úgy folytatta, a gyerekeknek jelenleg nincsen biztosítva oktatás, nincsen órarendjük, nem kapják meg a szükséges fejlesztéseket, illetve jelenleg most úgy érzik, hogy börtönbe vannak zárva, mert nem engedik ki őket szünetre a rendes intézményi szünetben sem, hanem csak akkor engedik ki őket a folyosóra, amikor más nincs az intézményben.

Novákné szerint bár a Tisza-parti Óvodában biztosított az ovisok elhelyezése, egyelőre a nekik szánt csoportszoba még felújításra szorul. Ehhez kipakolnak egy termet, de azt még ki is kell festeni. Így jelenleg a szülőknek két lehetősége van: vagy szabadságot vesznek ki és otthon maradnak a gyerekekkel, vagy berakják őket egy teljesen idegen csoportba, idegen óvónénikkel.

A szülői munkaközösség elnöke úgy véli, egy autista gyerek számára az utóbbi a legrosszabb megoldás. Sok korábban Wesley-s diák tünetei felerősödtek az elmúlt időszakban, éppen ezért a társaik sem fogadják be őket a közösségbe, mondta még el a Szeged Televíziónak.

Három nappal az iskolakezdés előtt tudta meg a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, hogy a kormányhivatal tartozásaik miatt azonnali hatállyal megszünteti a működésüket. Ifj. Iványi Gábor szerint azonban az iskola olyan állapotban volt augusztus végén, hogy meg lehetett hirdetni a tanévkezdést. „Semmilyen olyan visszajelzés nem érkezett, hogy ne kezdhetnénk el a tanítást szeptemberben.”

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az iskolabezárás miatt egyébként jogvédelmet kértek Iványi Gáborék, ennek elsőfokú eredménye jövőhét közepén derül majd ki, jelezte sajtóközleményben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET). Bár az azonnali jogvédelem felfüggeszti a megszüntető
határozatokat, és így időt nyernek, ez nem teszi automatikusan lehetővé, hogy az oktatás újra elinduljon az intézményekben.

A MET munkatársainak továbbra sem tudnak teljes fizetést adni, ebben a pillanatban nem látják, mikor áll rendelkezésükre olyan összegű bevétel, amiből a bértartozásokat teljes mértékben rendezni tudják. A Magyar Államkincstár a hetekben arról tájékoztatta a MTE-et, hogy szeptember 1-től
felfüggeszti a normatíva utalását valamennyi közoktatási intézményünk, a működési engedéllyel rendelkezők esetében is.

A múlt héten a Kormányhivatal kötelezte a nyilvántartásból törölt iskolák vezetőit, hogy szüntessék meg minden diák jogviszonyát akkor is, ha még nem tudják, a gyerekek hol folytatják tanulmányaikat. A szegedi tankerület pedig kötelezte a helyi iskolákat, hogy vegyenek fel minden jelentkezőt, akkor is, ha ebben a pillanatban nem biztosítottak a megfelelő iskolai körülmények számukra, így bár volt, akit háromszor elutasítottak, a rendelet maitt végül felvettek. A szülőknek nem volt más választása, nem akartak elesni a családi pótléktól, az adókedvezményektől. Ellehetetlenült a szabad iskolaválasztáshoz való joguk is, közölte a MET.