Nem talál új iskolát a kormányhivatal által bezárt Wesley-iskolába járt gyerekek többsége

Kétségbeesetten próbálnak a szülők iskolát találni a kormányhivatal által bezárt Wesley-iskolába járt gyerekeiknek, számolt be róla a Szeged Televízió. „A legrosszabb helyzetben azok a tizenkettedikes gimnazisták vannak, akiket konkrétan mindenki elutasított” – mondta Novákné Finta Csilla, a szülői munkaközösség elnöke.

Ő úgy tudja, hogy „már a Facebookon könyörögnek a szülők, hogy bárki, akinek van bármilyen információja arról, hogy valahol fogadnak autizmussal diagnosztizált gimnazistát és lehetőséget adnak arra, hogy a tizenkettedik évfolyamos gyerek megpróbálhasson leérettségizni, akkor segítsék őket, mert jelenleg nincsen olyan gimnázium a körzetben sehol, ami erre alkalmas lenne”. A gyerekek többsége még nem talált új iskolát.

Három nappal az iskolakezdés előtt tudta meg a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, hogy a kormányhivatal tartozásaik miatt azonnali hatállyal megszünteti a működésüket. Ifj. Iványi Gábor szerint azonban az iskola olyan állapotban volt augusztus végén, hogy meg lehetett hirdetni a tanévkezdést. „Semmilyen olyan visszajelzés nem érkezett, hogy ne kezdhetnénk el a tanítást szeptemberben.”

Nagyjából 150 gyerek járt az iskolába, akinek 80 százaléka sajátos nevelési igényű, eddig negyven százalékuknak sikerült másik intézményt találni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyermekek igényeinek megfelelő iskolát találtak.

„A szülők folyamatosan telefonálgatnak az iskolákba, de van, akit nyolc helyről utasítottak eddig vissza” – tette hozzá Novákné, és kiemelte, hogy az adott helyzetben nem csak a gyerek, de az egész család sérül. Szerinte a legnagyobb probléma, hogyha kiszakítják ezeket a gyerekeket a megszokott környezetükből és belerakják őket egy számukra teljesen idegen osztályba, akkor ismét felerősödnek majd azok a tünetek, amiket a Wesley-ben már sikerült ledolgozni.

„Nincsenek felkészülve ezek a fogadóintézmények, hiszen nincs megfelelő pedagógiai háttér mögötte, ami biztosítaná a gyerekeknek azt a szükséges fejlesztést, amit a Wesley-ben eddig megkaptak.”

Az iskolában oktatás nem folyhat, pedagógiai felügyeletet biztosítanak azoknak a diákoknak, akiknek nem találtak még új intézményt. Az iskolát fenntartó Oltalom Karitatív Egyesület jogvédelmet kért, ha sikerrel járnak, legalább a bírósági tárgyalás végéig nyitva maradhat az oktatási intézmény. Az iskoláért vasárnap tüntetés is volt, illetve hétfőn megtartották a tanévnyitót is, rendhagyó módon a kormányhivatal előtt.