Kedden történt meg másodszor, hogy hivatalosan is elértük a 40 fokot Szegeden

Kedden tetőzött a hőség, és csak fél fok híja volt országosan, hogy megdőljön a 41,9 fokos abszolút melegrekord, melyet 2007-ben mértek Kiskunhalason. Szegeden csak a korábbi napi rekordot értük el.

Az előzetes adatok szerint a városban kereken 40 fok volt 14:58-kor a Bajai úti állomáson, erről a Dél-alföldi időjárás kedvelők Facebook-csoportban osztottak meg információkat. A posztban azt írják, ez a rendszerszintű szegedi mérések kezdete, vagyis 1901 óta mindössze a második alkalom volt, hogy a városban elérte vagy átlépte a 40 fokot a hőmérséklet. Az első ilyen 2022. július 23-án volt, akkor 40,1 fokot mértek.

Nehéz elhinni, hogy csak két ilyen alkalom volt a városban, ezért rákérdeztünk a HungaroMetnél is, ahonnan Tóth Tamás meteorológus kérdésünkre megerősítette, a fenti adatok helytállóak, valóban csupán kétszer volt a városban 40 fokot elérő hőmérséklet az elmúlt 123 év során. Tóth megjegyezte, még a 2007-es nagy hőség idején is csak 39,8 fok volt a legmagasabb Szegeden. Ami még érdekesebb, hogy

Szeged abszolút rekordja a londoninál így is alacsonyabb, még ha csak 1 tizeddel is.

Valóban, a hűvösebb nyarairól híres szigetország fővárosában még a szegedinél is melegebb volt. Az abszolút, 40,2 fokos londoni rekordot az első szegedi 40 fokos mérés előtt négy nappal, vagyis 2022. július 19-én mérték a Heathrow repülőtéren és az egykori királyi rezidencia melletti St James's Parkban. Azaz valószínűleg azonos hőhullámban született a szegedi és a londoni abszolút rekord, csak utóbbi város egy tizeddel megelőzött minket.