Péntektől fotóalbumban láthatjuk Rákosit és Kádárt a múzeumban

A diktatúrák tükre címmel jelent meg a Móra Ferenc Múzeum új kiadványa, közölte az intézmény. A fotóalbumban Liebmann Béla és Enyedi Zoltán fotóiból válogattak a kötet szerkesztői, Hegedűs Anita, Medgyesi Konstantin és Sólyom Péter. A felvételek a Rákosi- és a Kádár-diktatúra időszakába engednek bepillantást.

A könyvbemutatót június 28-án, pénteken 16 órakor tartják a Móra-múzeumban. Az eseményen a kiadvány elkészítésének folyamatába is bepillantást engednek. Az alkotók beszámolnak majd arról, milyen kutatási folyamatok előzik meg egy-egy ilyen fotóalbum létrejöttét, milyen grafikai és tördelési kihívásokkal találkoznak, hogyan állnak össze a különböző fényképes és szöveges elemek a munka folyamán.

A kiadvány – amely egy körülbelül kétéves kutatási projekt eredménye – elején három tanulmányt olvashatunk: az első a fotók jelentőségéről szól, a második Liebmann Béla munkásságát mutatja be, míg a harmadik írás Enyedi Zoltánt ismerteti meg a közönséggel.

A könyv fotóin megjelennek a kor ismert politikusai, például Rákosi Mátyás, Kádár János, Apró Antal, Farkas Mihály, Révai József vagy Losonczi Pál. A politikusok mellett a korra jellemző tömegrendezvényekről is találunk tematikus blokkot, valamint felbukkannak ikonikus szegedi épületek is a kiadványban. Az utolsó fejezetben pedig a hétköznapok pillanataiba engednek betekintést a szerkesztők a fotókon keresztül.