Tizenhat uniós ország diplomatája látogatta meg Szegedet szerdán

Az Európai Unió Magyarországra akkreditált nagykövetei többek között a városban folyó uniós fejlesztésekkel, vagy már megvalósult beruházásokkal ismerkedtek. Megtekintették például az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontot, a Szetáv központját és egyik geotermikus fúrótornyát.

A diplomatákat Botka László polgármester köszöntötte az 1883-ban épült Városházán, ahol az 1879-es nagyárvíz utáni európai összefogást méltatta. Nagyon büszkék vagyunk erre, hiszen ebben a segítségnyújtásban mutatkozott meg először az európai szolidaritás – fogalmazott a szeged.hu szerint Botka, aki a díszteremben található festményekről és a nemrég lezajlott választásról is beszélt a nagyköveteknek.

Ezután Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester tartott prezentációt a Szegeden és a térségben zajló, vagy már lezajlott gazdasági, kulturális és zöld projektekről, fejlesztésekről. Az előadás során kitért BYD-val kötött megállapodásra, valamint a német Rheinmetallra, akik szintén mostanság érkeztek a városba.

Az előadást állófogadás követte, majd a delegáció a Szetáv Vág utcai központjába látogatott, ahol a szegedi geotermikus fűtési rendszerről volt szó, majd közösen megtekintették a Hunyadi téri fúrótornyot is. Végül az új zsinagógát látogatták meg a diplomaták.

Nem ez az első eset, hogy uniós nagykövetek érdeklődnek Szeged, és többek között a város ellenzéki pozíciója után. Nagy szerint az EU nagykövetei egymás között is tartják a kapcsolatot, és a most záruló belga elnökséghez kapcsolódóan szervezték meg az idei szegedi látogatást.