Kékalga okozta az olajszerű foltokat az újszegedi Holt-Maroson

Benzint vagy olajat öntöttek Újszegeden a Holt-Marosba? Ma reggel készítettem a képeketírta egy szegedi az egyik helyi Facebook-csoportban még kedden. A képek alapján valóban úgy tűnt, hogy valami szennyezés kerülhetett a holtágba, mivel szivárványszínben tükröződött a víz felszíne.

A Szeged Televíziónak nyilatkozott a vízterület fenntartója is, a Szegedi Vízmű szerint a közhiedelemmel ellentétben nem benzin- vagy olajszennyezésről van szó. Mint a városi tévének elárulták, a szivárványszerű foltokat kékalga okozza, ami a hirtelen jött melegben rendkívül gyorsan szaporodik. Emellett elhalt növényi anyaagok és baktérium is található a vízben.

Ez akár a halakra is veszélyes tud lenni, ugyanis az alga elszaporodása oxigénhiányos állapotot is előidézhet, mondta Kemény András. A szegedi Herman Ottó Horgászegyesület elnöke szerint ez egy természetes folyamat, amelyet az okoz, hogy elszaporodott a holtágon az invazívnak számító vízitök, mely évek óta gondot okoz ezen a szakaszon.

A Szegedi Vízmű szerint a vízitök eltávolítása óriási munka lenne, amire nekik nincs meg az erőforrásuk, hangzott el a Szeged TV Híradójában. Egyelőre azt mondják, az algásodas sem jelent nagy problémát, ugyanis annak egyelőre nincs látható jele, hogy a halak életfeltételei jelentős mértékben romlottak volna.

Kemény András bízott abban, hogy a Szegedi Vízmű a történtek miatt beavatkozik majd, mivel megígérték, hogy egy átöblítést csinálnak még a héten. Erre végül már kedden sor került, a Szeged TV kamerái fel is vették, ahogy a vízi terület kezelője elkezdte fokozni a vízutánpótlást, amivel javítják az oxigénellátást.

Fotó: Szeged365 társalgó / Facebook