Megemelték a gyermekvédelmi rendszerben maradó fiatalok jövedelemhatárát

Szigorítások mellett fejlesztéseket is tartalmaz az új gyermekvédelmi törvény, amit kedden fogadtak el – közölte Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára az Ágota Közösség csütörtöki országos gyermekvédelmi konferenciáján, Szegeden. „A szakma olyan szakembereket foglalkoztat, akiknek "pecsétjük van" az alkalmasságukról” – jegyezte meg az államtitkár az MTI tudósítása szerint.

A gyermekvédelmi szakellátásban nagykorúvá vált fiatalok számára megemelték a megengedett havi jövedelmet. A korábbi szabályozás szerint ők csak akkor maradhattak a rendszerben, ha a havi jövedelmük nem érte el a szociális vetítési alap háromszorosát. Most ezt az összeget 85,5 ezer forintról hozzávetőlegesen 330 ezer forintra emelték.

Módosították a nevelőszülők finanszírozását: az új törvény szerint a nevelőszülőnek akkor is jár kiegészítő, illetve többletdíj, ha a gyermekvédelmi rendszerben lévő gyerek kollégiumba kerül. Valamint emelték a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jövedelmi értékhatárát is, a szociális vetítési alap 165 százalékáról 225 százalékra.

Az Ágota Közösség főigazgatója, Kothencz János tervei között szerepel egy többnapos nyári gyermekvédelmi szabadegyetem és konferencia, amelynek során szakmai workshopokkal és előadásokkal segítik a szakmai diskurzust.

A gyermekvédelemmel kapcsolatban Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök a gondozók szerepéről beszélt. „A hívő ember abban az erőt adó tudatban élhet, hogy a munkájáért, a szolgálatáért nemcsak a gondozottaktól, hanem Krisztustól is kaphat hálát, köszönetet, elismerést” – fogalmazott.

Fotó: Gémes Sándor / MTI