Elhunyt Zoltán Örs Tamás nyugalmazott egyetemi élettan tanár

93 évesen elhunyt Prof. Dr. Zoltán Örs Tamás, a Szegedi Orvostudományi Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, közölte a hírt a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kara.

Zoltán Örs Tamás 1931. május 26-án született Budapesten és tanulmányait is ott végezte. Harminc évesen meghívásra költözött Szegedre, hogy a Földi Mihály professzor vezette laboratóriumban dolgozzon a Belgyógyászati Klinikán. Ezek után nyugdíjbavonulásáig, a csaknem négy évtizeden átívelő szakmai munkásságát a Szegedi Orvostudományi Egyetemnek szentelte.

Az 1970-es évek elejétől 1980-ig az Élettani Intézetben orvostanhallgatók generációinak oktatott élettant. Az egyetem oldalán azt írják, művelt, karizmatikus, jó humorú előadó volt, és laborgyakorlatai is legendásak. Hallgatóiban nem csak a jövő gyógyítóit, de az embert is látta, értékelte és mentorálta.

Kandidátusi fokozatát a nyirokkeringés területén végzett kutatási eredményeiből szerezte. Hazai és nemzetközi kongresszusokon adott elő és publikált, több magyar es nemzetközi tudományos társaság tagja és vezetőségi tagja volt. 1980-tól az Orvostudományi Egyetem Módszertani Intézetének igazgatójaként dolgozott, majd az 1990-es években az Egészségügyi Minisztériumban is tevékenykedett tanácsadóként.

Nyugdíjba vonulása után is tevékenyen részt vett a közeletben Szegeden, majd pedig Hódmezővásárhelyen. 2024. június 9-én hunyt el Hódmezővásárhelyen.