Elkészült a játszótér az erdőből közparkká alakított újszegedi Kállay-ligetben

A civilekkel összefogva új közparkot alakítottunk ki a Kállay-ligetbenjelentette be Botka László közösségi oldalán. A polgármester szerint az elvénült, beteg fákat vágták csak ki, helyükre kocsányos tölgyeket, ezüsthársakat, magas kőriseket és gyertyáncsemetéket ültettek, az ép fákat pedig megóvták.

A Két lábon vagy két keréken a városért sportegyesület és az önkormányzat közösen új játszóteret is épített, írja Botka László. A helyszínen biciklitámaszok, padok és kút is várja a látogatókat, mindez 60 millió forintba került. A későbbiekben rongálásbiztos kerítést építenek 6,5 millió forintos keretből.

Az önkormányzat még tavaly novemberben kezdte meg a terület parkosítását, ami a helyi erdős terület átminősítésével és favágással kezdődött, ezt a helyiek igényével magyarázták. A lépés sokakban felháborodást keltett, Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezetője arról beszélt, hogy az átminősítés nélkül a teljes erdőt le kellett volna termelni, a szigorú erdőtörvények miatt ugyanis a kiserdő fái mostanra megértek a kivágásra.

A város a kivágott fákért cserébe ötezer új fa ültetését ígérte. Februárban száz, többször iskolázott facsemetét magában a Kállay-ligetben ültettek el, ám a szükséges pótláshoz ez nem elég, így a nagyobb csereerdőt a Törökkanizsa utcába egy háromhektáros területen tervezik elhelyezni majd ősszel. Az új terület egy hektárral nagyobb a Kállay-ligetnél.