Ötezer facsemetével pótolnák a Kállay liget kivágott fáit

Február végére fejezhetik be a szegedi Kállay liget erdő-karbantartási munkálatait, erről számolt be a Szeged.hu szerint Avramov András önkormányzati képviselő a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Az önkormányzat még tavaly novemberben kezdte meg a terület parkosítását, ami átminősítéssel és favágással kezdődött, ezt a helyiek igényével magyarázták. A tervek szerint egy 6 elemből álló játszótér kerül majd a parkba.

Első körben már megtörtént az idős, rossz állapotban lévő fák gyérítése, jelenleg a lombkoronákat teszik rendbe a tájékoztató szerint, hogy ne legyen balesetveszély. Zajlik a megnyesett fák sebkezelése is, hogy minél tovább tudjanak élni. A liget parkosítása a fák újralombosodásával várhatóan már 2025 után eléri a kívánt formáját, mondta Avramov.

„Az előzetes szakértői tanulmány során egyedileg, minden egyes fát külön-külön is felmért az erdőmérnök és egyedi gondozási tervet is készített róluk. Ez alapján jelöltük ki azokat, amiket ki kell vágni, mert balesetveszélyesek. Leginkább a kőrisállomány volt nagyon rossz állapotban, de a szilfák között is sok olyan akadt, ami már nem volt biztonságos” – ezt már Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatója mondta a helyszínen.

Makrai szerint a munkák az erdőtörvény betartásával és az erdészeti hatóság engedélyével történnek, a város pedig máshol pótolni fogja az itt kivágott fákat a törvényi előírásnak megfelelően. A csereerdő telepítésének előkészítése már meg is kezdődött, mintegy ötezer facsemetét ültetnek a város más területén.