Erdőből park: fákat vágnak ki és fitneszparkot építenének az újszegedi Kállay ligetben

Az újszegedi Kállay liget valójában erdőként volt nyilvántartva, emiatt az önkormányzat nem sokat tehetett a területen. A környező utcákat viszont belakták az évek alatt, így úgy döntöttek, hogy a területet átminősíttetik közparkká a helyiek igényeinek megfelelően. A ligetes parkban a későbbiekben többek között játszótér és fitneszpark is települne, számolt be róla a szeged.hu.

„Nagyjából ezer fa található a területen, az állomány felmérése után kiderült, a több mint száz éve ültetett tölgy, kőris és szil ligeterdő húsz százalékát kell kivágni, főleg a szilfák között sok a beteg, ezért balesetveszélyes egyed. Üres placcok nem fognak keletkezni, a fákat ugyanis szálanként vágjuk ki, később pedig lehet majd pótolni azokat” – mondta Filó Bernát erdőmérnök kedden a Kállay ligetről szóló sajtótájékoztatón.

Mindez közel háromszáz köbméternyi faanyagot jelent, amit szociálisan rászorulók kapnak majd meg tüzelőnek. A kivágott fákat más helyeken pótolják, állítólag ötezer facsemetével. A Kállay liget lombosodása jövőre még nem lesz látványos, erre várhatóan csak után kerül sor.