Szegedre látogat a kémiai Nobel-díjas Brian Kobilka

Brian Kobilka kémiai Nobel-díjas kutatóval találkozhatnak a Nemzeti Tudósképző Akadémia növendékei – írja az MTI. A Stanford Egyetem professzora a kitüntetést azért kapta 12 éve, mert kutatótársával együtt felfedezte és vizsgálta a G-fehérje-kapcsolt receptorokat, amelyek a gyógyszerek fontos terápiás célpontjai.

A vasárnap kezdődő konferenciára 480 gimnazista, valamint 180 egyetemista hallgató, mentor, junior mentor érkezik. A háromnapos rendezvény során a program résztvevői az előadások mellett találkozókon, laboratóriumi gyakorlatokon vesznek részt, és a konferencia alkalmából adják át a nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésekért járó Talentum-díjakat.

A Nobel-díjas kutató mellett előadást tart John Eu-Li Wong, a Szingapúri Nemzeti Egyetem orvostudományi innovációért és transzlációs medicináért, vagyis a fehérjeszintézis második szakaszáért felelős első alelnöke, David Eisner, a Manchesteri Egyetem Szívélettani részlegének professzora, valamint Martin Morad, a regeneratív medicina és a sejtbiológia professzora a Dél-karolinai Orvosi Egyetemről.

A Nemzeti Tudós Akadémia nevet viselő programot Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva hozták létre, hogy újra vonzóvá tegyék a fiatalok számára a tudományos életpályát, a minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával. A jelentkezés olyan diákok számára nyitott, akik már a középiskolában kimagasló eredményt értek el a különböző hazai és nemzetközi versenyeken biológiából vagy kémiából, valamint eltökélt szándékuk, hogy a kutatói pályát válasszák.

A programba felvételt nyert egyetemisták és doktoranduszok az adott város – Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged – egyetemének kutatólaboratóriumaiban, illetve a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban vagy a fővárosi Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben végezhetnek kutatómunkát.