Pénteken mutatják be a Szegedi Kortárs Balett új balett-thrillerét a nagyszínházban

Pénteken mutatják be a Szegedi Nemzeti Színházban a Fekete hattyút, a Szegedi Kortárs Balett új produkcióját, a darabbal a társulat ezt követően belgiumi turnéra indul. Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője az előadás főpróbája előtt újságíróknak elmondta, a világ legismertebb klasszikus balettjének feldolgozása során nemcsak új formai megoldásokat kerestek, hanem új tematikai lehetőségeket is. A darab címeként a Fekete hattyút, a történet negatív, konfliktusokat szülő karakterét választották.

A történethez pszichoanalitikus megközelítéssel fordultak, az előadás mélyebbre ás a lelki témákban, mint ahogy az egy hagyományos balettprodukciótól elvárható lenne. Csajkovszkij klasszikus zenéjét azonban megtartották, hiszen az önmagában annyira erős és kifejező, hogy jól tudja szolgálni a modernebb változat drámaiságát, magyarázta a helyszínen a művész. A feldolgozás során új történet született, amely egy lány sorsát követi, aki egy 19. század végi orosz pszichiátria lakója. Ebben a korban még nem a pszichológusi beszélgetések voltak a terápia jellemző eszközei, hanem a gyógyszerek és néha a még durvább beavatkozások.

Juronics Tamás úgy fogalmazott, nem tántorodnak el attól, hogy színházat csinálnak. Nagyon erősen hisznek a színpadi összhatásban, a karakteres látványelemekben és a történetmesélés erejében. A darab képi világának megteremésében Bianca Imelda Jeremias segített jelmezeivel, Tóth Kázmér a díszletek, Szabó Dániel a fények, Madarász Madár János a vetítések megtervezésével. A koreográfia a társulat tagjainak bevonásával született, ki-ki aktívan részt vett az általa játszott karakter mozdulatainak megformálásában, a duettek megtervezésébe pedig Czár Gergely kapcsolódott be.

Pataki András igazgató elárulta, a társulat belga partnerétől kapták több mint egy éve az ötletet, hogy dolgozzák föl Csajkovszkij klasszikus művét, A hattyúk tavát. Az együttes április 18-tól hét belgiumi városban nyolc előadást tart, majd októberben Franciaországban vendégszerepelnek a darabbal, ezt követően Finnországban, ősszel pedig újra visszatérnek Brüsszelbe. A produkció budapesti bemutatóját május 2-án tartják a Nemzeti Táncszínházban, majd az előadás újra látható Szegeden, május 16-án pedig Balatonfüreden is.