Eltakarítanák az utcákról a rombicikliket Szegeden

Rendeletmódosítással rendeznék Szegeden a közterületeken elhagyott kerékpárok sorsát. A pénteki városi közgyűlésre benyújtott tervezet szerint az elmúlt időszakban egyre többször merült fel a Belvárosban, különösen a Mars téri autóbuszpályaudvar és az Indóház téri vasútállomás környékén, hogy sok elhagyott kerékpár van leláncolva a kerékpártárolókban, amik így feleslegesen telítődnek.

Várhatóan el is fogadja a baloldali többségű közgyűlés azt a módosítást, mely segítségével 137 kerékpárral kevesebb foglalhatja majd az értékes tárolóterületeket városszerte, valamint a közterület is tisztább, rendezettebb lesz. A 137-es szám onnan jön, hogy az önkormányzat közterület-felügyeleti osztálya idén márciusi felmérése során minden olyan kerékpárt feljegyzett a város frekventált belvárosi területein, amelyekről egyértelműen megállapítható volt, hogy hosszabb ideje nem közlekedtek velük.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Jelenleg a kerékpárok elszállítására nincs magasabb szintű jogszabályi rendelkezés, írják a tervezetben, viszont számos lakossági bejelentés érkezik a közterület-felügyeleti osztály felé ezzel kapcsolatban. A bejelentők azt kérik, szállítsák el a hónapok, sok esetben évek óta ott lévő kerékpárokat, melyek a legtöbbször rozsdásak, kerekük le van eresztve, felszerelésük hiányos, továbbá koszosak és sérültek is. Ezzel rontják a városképet, illetve helyet foglalnak el a kerékpártárolókban.

A rendeletmódosítás előkészítése során kikérték néhány másik önkormányzat – Békéscsaba, Miskolc, Orosháza, Budapest X. és XIX. kerületei – véleményét és tapasztalatait is az ügyről. Az egyeztetéseken kiderült, hogy a probléma más városokban is jelentős. A rendeletmódosítástól azt várják, hogy kedvező hatása lesz, mert így Szegeden az országos szintű jogi szabályozás hiányára gyógyírként lehetőség nyílik „a város épített és természeti környezetének védelmére” a kerékpárok elszállításával.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.