Megdőlhetett a 85 éves szegedi rekord, ilyen korán még nem volt hőség a mérések óta

A HungaroMet Facebook-bejegyzése szerint hétfő délután az előzetes mérések szerint Kelebián 30,2 fok fölé melegedett fel a levegő. Ha ezt az adatot az ellenőrzés során hitelesítik is, akkor az azt jelenti, hogy

  • gyakorlatilag utcahosszal, 2,5 fokkal dől meg az országos napi maximum-hőmérsékleti rekord, amit 1989-ben mértek (27,7 fok) Körmenden. 
  • A mérések kezdete óta a rendelkezésre álló, hitelesített adatok alapján 2024. április 1-je válik minden idők legkorábbi hőségnapjává az országban. Eddig legkorábban 1939. április 8-án, Szegeden haladta meg a 30 fokot a hőmérséklet, akkor is 2 tizeddel.
  • A legkésőbbi (2023. október 20.; 30,3 fok, Tiszaalpár) és legkorábbi hőségnap között mindössze 164 napra redukálódik a különbség.

Ráadásul ez a 164 napos különbség úgy jött ki, hogy a legkésőbbi hőségnapot éppen a mögöttünk hagyott évben regisztrálták.

Emellett az előzetes adatok szerint több, mint egy fokkal megdőlt a budapesti maximum-hőmérsékleti rekord is. A HungaroMet érdekességként megemlítette bejegyzésében, hogy a maximum-hőmérsékletek átlaga a mérőhálózat regisztrált adatai alapján 27,2 fok, amely mindössze 5 tizedfokkal marad el a fentebb említett eddigi országos napi maximum-hőmérsékleti rekordtól. Vagyis az átlag lett ma majdnem annyi, mint korábban a rekord.