Át kell tervezni az egyházmegyei hotel medencéjének vízellátását

Meghívásos közbeszerzési eljárással építtetne élménymedencét és hozzá tartozó vízkezelő berendezéseket a Szeged-Csanádi Egyházmegye a Szent Gellért Fórumban, írtuk meg a Narancs.hu alapján a múlt héten. Most kiderült, ez csak részben igaz: a komplexum területén lévő, tavaly augusztusban nyílt négycsillagos Hotel Gerardushoz tartozó, már eddig is létező medencének a vízellátását kell áttervezni a wellnessrészleggel együtt.

A Szeged.hu által megtekintett dokumentumokból az derült ki, hogy a wellnesselemek – többek között nyakzuhany és talppezsgető – beépítésén túl az eddig termálvízzel feltöltött, ám nem használt medence gépészetét alakítanák át úgy, hogy az fűtené az ivóvizet, amivel ezentúl a medencét is feltöltenék. Ehhez egy puffertárolót építenek a létesítmény mellé.

A Gerardus érdekes módon nem nagyon hirdeti a wellnessrészleg medencéjét, amiről a szállásról véleményt írók is megjegyezték, hogy nem használható, valaki a furcsa termálvíz-szagra panaszkodott. Hiányolták a jacuzzit és a víz sem működött a részlegen. A vélemények alá aztán a hotel stábja azzal reagált,

tervezik a wellness bővítését a szállodában és jacuzzi is lesz ott a közeljövőben.

A termálvizet a fürdőkben való használat után tilos visszasajtolni a földbe és újra sem lehet azt használni, hiszen jelentősen szennyeződhetett a fürdőzések során. A Szent Gellért Fórum épületeinek fűtési termálvizét sem sajtolják vissza, hanem elengedik a környező csatornákba, tavakba. A törvény ezt hazánkban még megengedi, bár az EU 2004 óta már a drágább, ,de környezetbarát visszasajtolásos technológiát írja elő.

Ahhoz, hogy a felesleges termálvizet a környező csatornákba, tavakba folyassák, több kilométeres, úgynevezett eldobóvezetéket kellett építeni, ami a katasztrófavédelem engedélyével és a határértékek betartásával legális dolog. A kivitelezésre azután került sor, hogy pár éve kiderült, a stadion fűtési vizének tárolását nem sikerült megfelelően kiépíteni elsőre.

Forrás: Booking.com

Nemrégiben írtuk, hogy a béketelepiek arra panaszkodtak, bűzlik és szennyezett is lehet a Szent Gellért Fórumtól elvezetett termálvíz. A terület önkormányzati képviselője, Fodor Antal emiatt – a püspökség fakivágásos terveit követően – egy akkreditált laboratóriumot bízott meg a csatornába engedett víz bemérésével, hogy kiderítsék, a benne lévő szennyezőanyag mennyisége megfelel-e az előírtaknak.

A DK-s képviselő az önkormányzati lapnak árulta el kedden, az akkreditált labor mérése szerint a természetbe kiengedett termálvíz túl meleg. Hőmérséklete nem haladhatná meg a 40 celsius-fokot, azonban februárban 43,2 fokot mértek, ami nem szabályos. Viszont a szennyezőanyagok az engedélyekben foglalt határértékektől nem tértek el nagyban. Az önkormányzati lap információi szerint nem csak túl meleg, de

túl sok vizet is folyatott el eddig az egyház, amit ezzel a beruházással orvosolnának.

Az, hogy a medencét ezentúl ivóvízzel töltenék fel, nem lehet véletlen, ez ugyanis kevesebb termálvíz-használatot is jelent. A képviselő a lapnak azt is elmondta, a túl meleg termálvíz kiengedése energiapazarlás, hiszen ezt további fűtésre lehetne használni.