Szeged egyik legjobbra értékelt hotelje lett az egyházmegye új szállodája

A Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozó Szent Gellért Fórum területén tavaly augusztusban nyílt egy új, négycsillagos szálloda Hotel Gerardus néven. A létesítményt nettó az eredetileg tervezett 3,3 helyett 3,8 milliárd forintért építették meg, az árnövekedést az infláció mellett az indokolta, hogy „minőségi, esztétikai, illetve használhatósági többletigények” is megjelentek az egyházmegye részéről – különösen a homlokzaton és a belsőépítészeti kialakításban.

A szálláshely bár kívülről némileg sivár hatást kelt, belülről elegánsra és modernre sikerült. A belsőépítészeti színvilág a külső fehér dominanciát követi, más világos színnel keverve. A szobák mindegyikéhez privát fürdőszoba tartozik, emellett a szobák felszereltségében benne van egy lapostévé és kávéfőző, valamint egy széf. Egyes szobákhoz terasz is tartozik, az épületben pedig van étterem bárral, valamint wellness.

Mivel az egyházmegye a szálloda fenntartója,

kápolnát is kialakítottak a Hotel Gerardusban.

Az épületnél ingyenes a parkolás, és bár nem épp jó a közösségi közlekedési kapcsolata, a vendégek 8,7 pontot adtak a lokációra a 10-ből a Booking.com szállásfoglaló portálon. Összességében egyébként 9,5-ös értékelése van 220 felhasználó véleménye alapján – ezzel a Gerardus a második legjobbra értékelt hotel Szegeden, ha a Booking.com kínálatát nézzük. A márciusi árakat nézve legolcsóbban 30 ezer forint körül foglalható éjszakánként a hotel, de vannak négyszemélyes szobák is, amik már inkább ennek két–háromszorosára rúgnak.

Forrás: Booking.com

Forrás: Booking.com

A hotelről többnyire pozitívan nyilatkoznak a Booking.com felhasználói, többségében szerbek, néhányan románok. Van azonban az Egyesült Államokból származó értékelő is, aki a számára kiváló szobaszervízt és az éttermet emelte ki. Szegeden egyébként nagyobb négycsillagos szálloda körülbelül egy tucatnyi van, ezek közül a Szallas.hu oldalán egyelőre a Gerardus a legjobbra értékelt (9,7 a 10-ből). Ezt követi

  • a szintén újépítésű Riva hotel a Bölcsészkar mellett, valamint a Hotel Auris (9,6),
  • az Art Hotel és a Dóm Hotel (9,5),
  • a Novotel és a Science Hotel (9,3),
  • a Mozart és a Hotel Hunguest (9,2),
  • majd a végén a Szent János Hotel (8,2), ami még jónak számít.

A Booking.com oldalán ezeken kívül listázzák még a Noir Hotelt a Püspök utcában, a Vén Diófa panziót, a Dózsa apartmant és egy Sarkcsillag nevű, teljes családi házat, mint kiadó négycsillagos szolgáltatást.

Forrás: Booking.com

Forrás: Booking.com

A hotel nevét minden bizonnyal a XVI. században élt Gerardus Mercator flamand térképészről kapta, aki a kelet-flandriai Rupelmonde városában született. Mercator 1552-ben Duisburgba költözött, és élete végéig ott élt. Az általa kifejlesztett Mercator-vetület őrizte meg nevét az utókornak.

A Magyar Katolikus Egyház több egyházmegyéje és rendje indított szállodaberuházást az elmúlt években. Az ingatlanvásárlásokra, épületfelújításokra és -bővítésekre ebben a körben összesen mintegy 12 milliárd forint állami támogatást használhattak fel, írtuk meg nemrég a Szegederen. A közpénzeső ellenére nem külön vállalkozásként működtetik a szállodákat, hanem beleolvasztják az egyházi szervezetbe.

Ezek az üzemeltetési struktúrák sokszor nehezen átlátható módon épülnek fel a nyilvánosság számára és információkat sem szívesen adnak ki a tevékenységükről, kevesen alkalmaznak független, szakmai menedzsmenteket. Kiss-Rigó László megyéspüspök irodája nem is válaszolt a 24.hu megkeresésére a vonatkozó kérdéseikre.