Bő félmilliárddal drágult az egyházmegye négycsillagos szállodája, mert minőségibb épületet szerettek volna

Nettó 3,3 milliárd forint helyett immár 3,8 milliárd forintért építi a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. a négycsillagos szállodát Szegeden, a püspöki stadion mellé, ezt az Átlátszó szúrta ki.

Mint ismert, a közel 14 milliárdos Szegedi Ifjúsági Centrumhoz kapcsolódóan – ahol az új futballstadion is van – egy 50 szobás, kertkapcsolattal rendelkezdő sporthotelt építtet a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Eredetileg a Dorozsmai úton lévő egykori Napfény kempinget akarták átalakítani, de végül azt lebontották és egy teljesen új épületet húznak fel annak helyén. A négycsillagos szálloda neve eredetileg Hotel Szent Gellért Fórum lett volna, jelenleg viszont Hotel Gerardus névtábla került fel az épületre, és így is keresik a jövőbeli munkatársakat.

A tavaly januárban kötött szerződés szerint még 3,29 milliárd forintos ár volt meghatározva, ezzel az (egyedüli) ajánlatával nyert a Market, ami most 3,81 milliárdra nőtt, vagyis nettó 520 millió forinttal drágult a beruházás. A drágulást azzal indokolták, hogy a „szankciós intézkedések a világgazdaságra és különösen Közép-Európa gazdasági helyzetére olyan hatással voltak és vannak, hogy több évtized óta nem látott infláció következett be”.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Ezen felül még „az inflációs hatások jelentős mértékben érintették az alapanyagárak mellett különösen az üzemanyagárakat, energiaköltségeket, valamint az élőmunka költségeit is”. Mindemellett egyes termékeket importálni kellett az építkezéshez, így a kedvezőtlenül alakult devizaárfolyamok is megdobták a költségeket állításuk szerint, illetve a legnagyobb munkabéremelésekre is 2022-ben került sor. A fő érv viszont, hogy 

„Minőségi, esztétikai, illetve használhatósági többletigények” is megjelentek az egyházmegye részéről,

hogy a négycsillagos szálloda „az eredeti koncepcióhoz képest minőségi, esztétikai, illetve használhatósági szempontok szerint is magasabb színvonalat jelentő létesítményként kerüljön megvalósításra”. Az épület befejezésének határideje is kitolódott 32 nappal a műszaki tartalom – különösen a homlokzat és belsőépítészeti kialakítás – változása miatt, így az új határidő július 31-e.

A Szegeder osztotta meg elsőként az új szálloda látványterveit, melynek földszintjén lesz a recepció, közösségi terek, lobby, konferenciaterem, étterem, wellness kiszolgáló funkciók, terasz, és még kápolna is. A két emeleten pedig a szállodai szobák, közlekedők, valamint szintén teraszok. Mindkét szinten 22 standard szoba és egy-egy apartman, akadálymentesített- és családi szoba kerül kialakításra.