12 milliárd forint állami támogatást kaptak az egyházmegyék szállodákra, amiből Szegedre is jutott a Hotel Gerardusra

A Magyar Katolikus Egyház több egyházmegyéje és rendje indított szálloda-beruházást az elmúlt években. Az ingatlanvásárlásokra, épület-felújításokra és -bővítésekre ebben a körben összesen mintegy 12 milliárd forint állami támogatást használhattak fel, írja a 24.hu.

A portál kiemeli, hogy a közpénzeső ellenére nem külön vállalkozásként működtetik a szállodákat, hanem beleolvasztják az egyházi szervezetbe. Ezek az üzemeltetési struktúrák sokszor nehezen átlátható módon épülnek fel a nyilvánosság számára és információkat sem szívesen adnak ki a tevékenységükről, kevesen alkalmaznak független, szakmai menedzsmenteket.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye tavaly augusztusban nyitotta meg a megyeszékhely legújabb sporthoteljét, amihez szintén jelentős támogatást adott az állam. A beruházás 3,8 milliárd forintba került, ami végül félmilliárddal több volt, mint a tervezett összeg, mert ez minőségibb épületet szerettek volna.

A 48 szobás, két lakosztállyal rendelkező Hotel Gerardus teraszairól közvetlen kilátás nyílik a szomszédos sportpályákra. A lap kereste a püspökséget azzal kapcsolatban, hogy milyen szervezeti formában működtetik a hotelt, és milyen célokra szánják a bevételeiket, de Kiss-Rigó László megyés püspök irodája nem válaszolt.