Momentum: A kínai rendőrök nemzetbiztonsági kockázatok. Német Ferenc: Ez sötétzöld álláspont

Podcast-sorozatot indított az idei választások előtt a Szegedma. A harmadik adás vendége Német Ferenc fideszes önkormányzati képviselő volt. A lap szemléje szerint a beszélgetésen szóba került, hogy márciusban vált hivatalossá, kínai rendőrök is járőrözhetnek Magyarországon.

A szegedi Momentumnak nem is kellett sok idő, hogy ebbe is beleálljon. Szegedi alelnökük szerint a kínai rendőrök nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, és nem érti, miért van erre szükség. Közösségi oldalán fel is tette a kérdést, »hol van ebben a magyar érdek, amire oly gyakran hivatkozik Orbán?«” – vetette fel a műsorvezető, mire Német Ferenc úgy reagált, „ez sötétzöld álláspont”.

Ha szeretnénk valamilyen bűncselekménykört visszaszorítani, akkor nem baj, ha külföldi rendőrökkel együttműködünk. Erre számtalan nagyon jó példa van” – mondta a helyi fideszes képviselő, majd elkezdte sorolni, hogy az FBI-nak is van idehaza kiképzőközpontja, de például a szerbekkel is együttműködünk határvédelemben, aminél cseh, lengyel, osztrák és szlovák rendőrök is besegítenek.

Nem gondolom, hogy Koszovó vagy Albánia szempontjából nemzetbiztonsági kockázat az ott lévő magyar rendőrség. Vannak Horvátországban a tengerparton magyar rendőrök nyáron a szezonban. (...) A nyáron láthatjuk a Balatonnál az osztrák rendőröket, akik segítik a rendőrök munkáját. Ott sem hiszem, hogy nemzetbiztonsági kockázat – sorolta még Német.

Szerinte az ilyen jellegű együttműködések a nyelvi akadályok leküzdésének érdekében is fontosak. Úgy fogalmazott, ha érkeznek Szegedre kínai rendőrök, akkor ők egyben tudnak segíteni kínaiak elleni intézkedésben, illetve segíteni tudják azon kínaiakat, akiket sérelem ért.

Német szóba hozta, hogy ha Románia belép a schengeni övezetbe, a jelenleg déli határt ostromló migránsközösségek meg fognak indulni Románia felől, a román határtól Újszeged felé is. A teljes adást a YouTube-on is meg lehet hallgatni.