Botka: Arról tudtam beszámolni Vang Csuanfunak, hogy jól állunk

„A mai napon személyesen egyeztettünk Budapesten Vang Csuanfuval, a BYD elnök-vezérigazgatójával és Michael Shuval, a BYD Europe ügyvezető igazgatójával a beruházás üteméről, Szeged és a zöld autóipari vállalat együttműködéséről” – írja Botka László közösségi oldalán. „Arról tudtam beszámolni Vang Csuanfunak, hogy jól állunk.”

A polgármester azt is elárulta, az egyeztetésen szó volt arról, hogy az év végére a teljes területet előkészítik és átadják a BYD-nak, hogy a vállalat mielőbb megkezdhesse a gyártást. Megismételte, hogy az új elektromosautó-gyár több milliárd eurós beruházást jelent, mellyel több ezer munkahelyet teremtenek Szegeden és az országban.

„A világ vezető elektromosautó-gyártója, a BYD a legmodernebb technológiával készíti majd a környezetbarát, zöld autókat Szegeden. A cég a legújabb modelljeit fogja nálunk gyártani” – említette még Botka a találkozón, melyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszélt. A legújabb, tervezés alatt lévő modellek a Seagull, a Chaser U7, a Yangwang U8 és a Yangwang U9 fantázianevekre hallgatnak.

A rendezvényen, amelyen ünnepélyesen átadták tulajdonosaiknak az első, Magyarországon értékesített BYD modelleket, jelen voltak a BYD topmenedzserei, akik először érkeztek személyesen Magyarországra.

Fotó: Botka László / Facebook

Michael Shu, a BYD Europe ügyvezetője az ünnepségen felidézte, a cég 19 évvel ezelőtt buszgyártóként jelent meg Magyarországon, majd 2023-ban megkezdte elektromos személyautója értékesítését. Még abban az évben bejelentették, hogy a BYD stratégiájába illeszkedve Szegeden építi meg legmodernebb gyárát, hogy innen szolgálja ki a teljes európai piacot. Az elektromos mobilitás fejlesztésének célkitűzésében a magyar kormány erős támogatásáról biztosította a céget, amelyért Michael Shu köszönetét fejezte ki.

„Ez az első alkalom, hogy Vang Csuanfu és a BYD topmenedzsment Magyarországra látogat. Örülünk, hogy itt lehetünk, ez harminc év munkája. Harminc év folyamatos fejlesztés és kemény munka után mi vagyunk a világ elektromosautó-gyártója” – jelentette ki Michael Shu.

Az 1995-ös alapítású BYD az új energiákkal hajtott járművek (NEV – new energy vehicle) gyártója, önállóan fejleszti hajtásláncait, akkumulátorait, félvezetőit, villanymotorjait és hajtásláncainak szabályozó elektronikáit. Tavaly a társaság globálisan több mint 3 millió tisztán elektromos és plug-in hibrid járművet gyártott, ezzel immár a világ legnagyobb NEV gyártója.

Járműveivel 19 európai ország piacán van jelen. A közép- és kelet-európai régióban elsőként Magyarországon nyitotta meg szalonját. Tavaly októberben két kereskedő, a Duna Autó és a Wallis Motor indította el a forgalmazást, az idei év elején pedig a Schiller Autó is partnere lett.