Újból lesz épületséta a Reök-palotában

Újra rendeznek rendszeres épületbemutató sétákat a szegedi Reök-palotában, a látogatók minden hónap egyik szombatján megismerkedhetnek a szecessziós épület történetével, jeles lakóival és rejtett szépségeivel, írja közleményében a Regionális Összművészeti Központ. Kertész Lilla elárulta, a pandémia szülte korlátozások vetettek véget egy időre a népszerű programsorozatnak.

Minden hónap egyik szombatján két palotaséta-lehetőséget kínálnak.

  • 10 órától gyerekeket és családjaikat várja a REÖK a Fedezd fel a Reök-palotát! című vezetések alkalmával, amikor játékos formában mutatják be a neves Reök család egykori otthonát.
  • A 11 órai, Virágzó öREÖKség címet viselő, felnőtteknek szóló sétákon a látogatók bebocsátást nyerhetnek az épület máskor nem látogatható részeire is.

Megismerhetik az itt élt család tagjainak sorsát a – ma már a többi közt kortárs képzőművészeti kiállítóhelyként működő – palota történetén keresztül, és számos érdekességet is megtudhatnak Magyar Ede építész remekművéről.

A 117. évébe lépő épület első palotasétáit február 24-én tartják, ezekre már jelentkezhetnek az érdeklődők. Az 1907-ben elkészült műemlék épületet a fiatalon elhunyt kiváló építész, Magyar Ede tervezte Reök Iván vízépítő mérnök – Munkácsy Mihály unokaöccse – megbízásából. A szecessziós palotát 2007-ben újították föl, és azóta működik összművészeti központként.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder