Befejezi Magyarországon a Star Wars-könyvek kiadását a szegedi Szukits Könyvkiadó

2024 nyarán befejezi a Star Wars-könyvek kiadását a Magyarországon a franchise termékeit terjesztő, szegedi székhelyű Szukits Könyvkiadó. „A valaha írt egyik legfontosabb hír következik oldalunk történetében” – olvasható a kiadó közleményében, melyben bejelentették a döntést.

A Szukits Könyvkiadó 17 éven át forgalmazott Star Wars-köteteket, de az új címek már biztosan nem jelennek majd meg náluk, és a meglévő kötetek értékesítése is véget ér 2024 június 30-i hatállyal.

„A jelenleg előrendelhető kiadványok még megjelennek alacsonyabb példányszámban, azonban újabb előrendelhető címek már nem fognak kikerülni.

A fentiek igazak a kánon, legendák és képregényekre is, tehát minden Szukits kiadású Star Wars-termékre” – áll a kiadó weboldalán.

A kiadó a rajongóknak azt javasolja, hogy a gyűjteményekből hiányzó darabokat gyorsan szerezzék be, mivel nem lesz újranyomás egyikből sem. Arra is figyelmeztetnek, hogy a termékek „a webáruházi forgalomból kikerülést követően, pár hónappal később már dupla árakon cserélnek gazdát az adok-veszek csoportokban.”

A Szukits Könyvkiadó kínálatában a Star Wars mellett olyan franchise-ok kiadványai is megtalálhatóak, mint a Warcraft, a Marvel, az Alien, a Witcher és a Trónok Harca. Ezen felül megjelentek náluk olyan sci-fi-legendák művei is, mint Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, H. P. Lovecraft és Stanisław Lem.

A Telexnek a kiadó marketingvezetője emailben válaszolt az üggyel kapcsolatban. Halek Attila elmondta, hogy hosszas mérlegelés után döntöttek úgy, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között nem érdemes folytatni a kiadást”.

„Az elmúlt évben 32 Star Wars kiadvány jelent meg nálunk, összesen pedig több mint 250 a 17 év alatt. Lépést tartani az újdonságokkal éppen elég nagy feladat, nem látjuk reálisnak, hogy a korábban megjelent címeket is maradéktalanul utánnyomja az utódunk. Mi sem tudtunk mindent újra kiadni, amit az elődeink” – összegez Halek a jövőről.

A szegedi Szukits Könyvkiadót 1929. november 6-án alapította Szukits László. Később testvérei, Zoltán és Tibor Budapesten 1936-ban, és Pécsett 1937-ben is boltot nyitottak. A cég a háború alatt is üzemelt egészen 1952-es államosításáig. Működésük 1984-ben indult újra, a kiadáshoz 1992-ben tértek vissza. A kiadó családi vállalkozás maradt, a 15 alkalmazottat foglalkoztató cég vezetői ma Szukits László unokái, László, és testvére, Gábor.