Sztrájk lesz vasárnap és hétfőn, sok busz maradhat ki Szegeden is

Mivel a Volánbusznál nem sikerült ma sem megállapodni az idei bérekről, így a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) január 28–29-ére szervezett sztrájkot megtartja, írja Dobi István szakszervezeti elnök a szervezet Facebook-oldalán.

Arról viszont megegyeztek csütörtökön a felek, hogy mi az az az elégséges szolgáltatás, aminek a maradéktalan betartását a SZAKSZ, mint a sztrájkot szervező szakszervezet vállalta. Ezek alapján január 28-án, vasárnap 336 helyi, és 3670 helyközi járat marad ki. Hétfőn ezek a számok lényegesen magasabbak érthető okokból, 3283 helyi és 19325 helyközi járatkimaradásra kell számítani.

A tapasztalatok alapján azonban nem nagyon szokták megtartani a sztrájkot a sofőrök, Szegeden egyszer sem volt érezhetően nagy munkabeszüntetés a korábbi tiltakozások során, vagyis a felsorolt járatok azok, amelyek kimaradhatnak, de nem feltétlenül maradnak is ki. A Volánbusz oldala szerint Szegeden a 20, 21, 70, 71A, 72, 72A, 76, 77, 90-es járatok eshetnek ki óránként vasárnap. Hétfőn viszont sűrűbben várható járatkimaradás, szinte valamennyi helyi vonalon sztrájkolhatnak a sofőrök, a helyközikről nem is beszélve.

Fotó: Rostova Anna / Szegeder

A karbantartó szakmunkások is részt vesznek a munkabeszüntetésben, január 29-én a délelőtti műszakban 8–11 óra között, a délutáni műszakban 14–17 óra között. Az adminisztratív munkakörben dolgozók pedig hétfőn 8–12 órai időszakban csatlakozhatnak a sztrájkhoz. A termelésirányításban és az utaskiszolgálásban (elővételi pénztár, információ) dolgozók viszont nem vehetnek részt a sztrájkban, közölte a szakszervezet.

Lázár János csütörtök reggeli interjújában beszélt a bértárgyalásokról is és megemlítette, hogy „semmiféle sztrájkkövetelésnek nem tudok engedni”, mert a minisztérium „pénzből gazdálkodik”, és nem tud többet adni, mert a „nincsből nem tudok adni. (...) Csak a vanból tudok adni, de azt először elő kell állítani.” Lázár úgy véli, a 70 ezres béremelés a MÁV-dolgozóknak nem kevés az ország más munkavállalóinak bérhelyzetéhez viszonyítva.